Kenderrel etettek teheneket, embertelen tejet fejtek

2022.11.15. · tudomány

Az elmúlt évek legalizálási és dekriminalizálási hullámának köszönhetően egyre több helyen virágzik a kannabiszipar, amivel együtt jár a kendermaradványok felgyülemlése is. Míg vannak, akik azt javasolják, hogy a növényi hulladékot az állati takarmányban hasznosítsák, egy friss kutatás szerint ez nem feltétlenül jó ötlet.

A német Szövetségi Kockázatfelmérési Intézet megelégelte, hogy a kannabinoidok (a kannabisz hatóanyagai, mint a pszichoaktív THC vagy a gyógyászatban is hasznosított CBD) állatokra, és rajtuk keresztül az emberekre gyakorolt hatásairól alig lehet tudni valamit, ezért az intézet munkatársai tíz tehén bevonásával végeztek vizsgálatot. Öt egyedet alacsony kannabinoidtartalmú kenderkeverékkel etettek, míg a másik ötöt magas kannabinoidtartalmú takarmánnyal látták el hat napon keresztül.

Amikor a magas koncentrációjú csoport tehenei által adott tejet vizsgálták, számos kannabinoid magas szintű jelenlétét találták, többek között THC-ban is gazdag volt a tej. A német intézet szerint, ha valaki normál mennyiséget fogyasztana ebből a tejből, az olyan THC-dózist juttatna a szervezetébe, ami az európai élelmiszerbiztonsági hatóság irányelvei szerint „jelentős egészségügyi kockázatot” jelenthet.

A kutatók azt is megállapították, hogy a tehenek feltűnően másképp viselkedtek, amikor magas kannabinoidtartalmú takarmánnyal etették őket. Az állatok gyakran ásítoztak, álmosnak tűntek, szokatlanul hosszú ideig álltak ugyanabban a testtartásban, illetve a légzésük és a szívverésük is abnormálisan lassú volt. Ezek a tünetek általában súlyos betegség során jelentkeznek az állatnál.

Az egyik kutató, Robert Pieper szerint azonban nem tanácsos azt állítani, hogy a tehenek betéptek, mivel ez a kifejezés az embereknél számos fiziológiai és pszichés változás összességét jellemzi, és azt nem tudhatjuk, hogy az állatok mit éreztek a befolyásoltság alatt. Ahogy az sem világos, hogy a többféle kannabinoidot tartalmazó kender mely elemei okozták a változásokat a tehenek viselkedésében – azt azért gyanítják, hogy az álmosság a CBD számlájára írható.