Lebuktak a keselyűgyilkos magyar vadászok

2022.12.05. · tudomány

Mint azt a Qubit is megírta, 2021 áprilisában nagy sajtóvisszhangot váltott ki annak a keselyűnek a lelövése, amely 1932 óta mindössze a faj harmadik bizonyítottan előforduló példánya volt Magyarországon.

Akkor a bolgár Green Balkans természetvédelmi szervezet kollégái riasztották a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egységét, mert egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyűvel (Aegypius monachus) a jelek alapján valami történhetett.

Az „Ichera” névre keresztelt, repatriált madár Szerbián és Románián keresztül érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol három nappal a megérkezése után a GPS jeladó jelei furcsa módon folyamatosan a Tisza partjáról érkeztek.

A jeladós barátkeselyű útja
photo_camera A jeladós barátkeselyű útja Fotó: MME Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Az MME kutyás egysége és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őrszolgálata néhány órán belül a megadott koordinátákhoz sietett, ahol a „Carlo” nevű belga juhászkutya segítségével sikerült megtalálni a jeladót, amit már eltávolítottak a madár hátáról. „Ezt követően a nyomkövető korábbi adatait elemezve kiderült, hogy a Tisza partjától légvonalban több mint 10 kilométerre Szabolcsbáka település határában a Durbák Farm Vadásztársaság területén történt valami a madárral. A keresőkutyák segítségével sikerült megtalálni a madárból származó sérült tollakat valamint nagyobb mennyiségű vérnyomokat is. A helyszínen tapasztaltak a keselyű lelövésére utaltak, így a szakemberek riasztották a rendőrséget” – olvasható a hivatalos vádemelést követően december 5-én kiadott MME-közleményben.

photo_camera Fotó: MME Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Az MME szerint a nyomozás során más ragadozó madarak ellen elkövetett bűncselekményekre is fény derült: az elkövetők legalább négy egerészölyvet csapdáztak és pusztítottak el egy fácán- és tőkés réce nevelő telep közelében. Az ügyészség, mivel több védett és egy fokozottan védett faj elpusztításáról volt szó, természetkárosítás miatt emelt vádat. A négy elkövető közül a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli, míg a többi vádlottat többrendbeli természetkárosítással vádolják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás