A biogázüzemek akkor igazán hatékonyak, ha a feldolgozásra kerülő hulladék megfelelően válogatott

A jelenlegi fogyasztási tempóval gyorsabban használjuk el a bolygó erőforrásait, mint ahogy alternatívákat termelünk, ez pedig nem is olyan hosszú távon az energiaforrások és a nyersanyagok kimerüléséhez vezet. A biogázüzemek azonban lehetőséget kínálnak arra, hogy hulladékból állítsunk elő energiát, kevésbé terhelve ezzel a környezetet és egyszerre megoldva a hulladéktárolás égető kérdését is. Ahhoz viszont, hogy a fenntartható szemléletmód tovább terjedjen, hogy minél több lakossági fogyasztó és vállalat csatlakozzon a kezdeményezéshez, komplex szemléletváltásra van szükség. Ez pedig egyszerre feladata az egyénnek, az energiaszolgáltatóknak és az államnak – aminek meg kell teremtenie a megfelelő feltételeket a váltáshoz. És ez még mindig csak egy-egy lépés a körforgásos gazdálkodás felé vezető úton.

A fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás divatos fogalmakká váltak az utóbbi időben, de vajon értjük-e, hogy mit jelentenek a gyakorlatban? Hogyan működik jól egy biogázüzem és mi teszi fenntarthatóvá a technológiát?

A Qubit podcast friss epizódjában az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdálkodásért felelős vezérigazgató helyettesével, Simon Anitával beszélgettünk a szemét és a hulladék közötti különbségekről, a magyarországi nyitottságról és a biogáz jövőjéről. A szakember szerint a szemléletváltás mellett egyéni elköteleződésre, hajlandóságra és energiabefektetésre van szükség, ami viszont megéri egy élhetőbb jövő reményében.

Beszélgetésünket hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A podcast elkészítését az ALTEO támogatta.