A fiatalkorúak droghasználata visszaesett, a felnőtteké viszont az egekbe szökött a covidlezárások alatt

2023.02.02. · majom

Az amerikai kamaszok lényegesen kevesebb füvet szívtak a pandémia első éveiben, viszont a droghasználat mutatói összességében jottányit sem csökkentek a korábbi évekhez képest az Egyesült Államokban, aminek elsősorban az az oka, hogy a 25 évesnél idősebbek körében viszont jelentősen megnőtt a kannabisz- és alkoholfogyasztás, és más illegális drogok használata. A 49 ezer kamasz és felnőtt adatait összegző tanulmány közel 20 ezer amerikai kamasz és felnőtt adatait elemzi, és az derül ki belőle, hogy a 13-15 évesek körében 3,4 százalékkal csökkent a kannabiszhasználat, 4 százalékkal a dohányzás, 2,5 százalékkal az illegális drogok használata 2018-hoz és 2019-hez képest.

A 16-17 éves korcsoportban mégjelentősebb volt a csökkenés: 7,3 százalékkal kevesebben éltek marihuánával, és közel 10 százalékkal csökkent a dohányzók aránya, miközben az illegális drogokhoz is 3 százaléknyian kevesebben nyúltak. Ebben a korosztályban még az alkoholfogyasztás mértéke is csökkenni tudott.

„Ha a középiskolások be vannak zárva és nem találkozhatnak a barátaikkal, kevésbé férnek hozzá ezekhez a szerekhez. Még ha hozzá is jut a marihuánához, egy tinédzser nem fogja tudni felhasználni, ha nem talál olyan helyet, ahová a szülei elől elbújhatna” – fogalmazta meg a nyilvánvalót a tanulmány egyik szerzője.

A némileg idősebbek, a 21 és 24 éves kor közöttiek, akik már legálisan vásárolhatnak alkoholt az Egyesült Államokban, látványosan szívesebben néztek a pohár fenekére, mint korábban, az alkoholfogyasztás mértéke a körükben 5 százalékpontnyit nőtt. Bár ebben a korosztályban is csökkent 8 százaléknyit a dohányosok aránya, kannabiszt és tiltott drogokat nem fogyasztottak kevésbé szívesen, mint a covidjárványt megelőzően. A 25 évesnél idősebbek körében viszont nőtt a marihuánafogyasztás népszerűsége, miközben a többi szer fogyasztása összességében nem csökkent. Igaz, az arányok eltolódtak, mert a dohányzók aránya minden korosztályban csökkent.

Egy másik, a Michigani Egyetem kutatói által 1975 óta minden évben elvégzett kutatás szerint egyébként soha nem volt annyira népszerű a marihuána a fiatal felnőttek, vagyis a 18 évesnél idősebb, de 30 évesnél fiatalabbak körében, mint 2021-ben. Az amerikai Monitoring the Future (MTF) felmérése szerint a kannabiszhoz hasonlóan más hallucinogén anyagok fogyasztása is a reneszánszát éli.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás