Egy évnyi emberi munkát végzett el egy nap alatt a hadihajókat tervező kínai AI

2023.03.10. · TECH

Egy, a kínai hadsereg által megbízott kutatócsoport a mesterséges intelligencia (AI) segítségével végezte el szupergyorsan egy hadihajó elektronikai rendszerének tervezési folyamatát – írja a South China Morning Post.

A China Ship Design and Research Centre (Kínai Hajótervező és -kutató Központ) bejelentése szerint az AI egy nap alatt végzett el annyi munkát, ami embereknek több mint 300 napba, vagyis közel egy évbe telt, a legfejlettebb számítógépek igénybevételével.

A modern hadihajók méretéből és összetettségéből adódóan a hibák elkerülhetetlen részei a hagyományos tervezési folyamatnak, így általában rengeteg időt fordítanak azok felfedezésére és kijavítására. Amikor azonban a mesterséges intelligenciát bízták meg a hajó elektronikájának tervezésével, 100 százalékos pontosságot sikerült elérni, így nem kellett a hibák javításával vesződni.

A kínai haditengerészet Szucsou nevű irányított rakétás rombolója
photo_camera A kínai haditengerészet Szucsou nevű irányított rakétás rombolója Fotó: HAN LIN/Xinhua via AFP

A nyugati országokat, különösen az Egyesült Államokat egyre inkább aggasztja Kína hadihajók gyártására való képessége. Carlos Del Toro, az amerikai haditengerészet vezetője egy februári sajtótájékoztatón figyelmeztetett arra, hogy Kínának 13 hadihajógyára van, és egy gyár kapacitása nagyobb, mint az összes amerikai hadihajógyárnak együttvéve.

Kína azt tervezi, hogy 2025-re több mint 400 hadihajóból áll majd a flottája, ami nagyjából a harmadával lenne nagyobb az amerikai flottánál. Del Toro szerint ráadásul a kínai hadihajók többségét a legmodernebb technológiával szerelik fel, míg az amerikai hajók jóval régebbiek, de ezt csak úgy tudják elérni, hogy „rabszolgamunkát alkalmaznak a hajóik építésénél”, amit az USA már csak elvben sem tehet meg.

Az AI-alapú tervezés így ezt a gyártási munkaerőt nem is váltja ki, viszont a tervezés az a terület, ami leginkább hátráltatja a gyártás sebességét – amikor a haditengerészet változtat egy új hajó technikai követelményein, az hatalmas csúszásokat tud okozni.

A kínai kutatócsoport azokhoz a rendszerekhez hasonlította a mesterséges intelligenciáját, amiket például a Google és más nagy techcégek használnak a számítógépes chipek tervezésének felgyorsítására. A kutatók azt is elmondták, hogy valószínűleg más országok is fejlesztenek hasonló tervezőrendszereket, de a katonai szempontból érzékeny információkat nem hozzák nyilvánosságra.