Borokról szóló ismeretterjesztő szöveggel indult az idei magyarérettségi

2023.05.08. · oktatás

Egy kortárs magyar írónő borokról szóló 2018-as ismeretterjesztő szövegét kapták a magyarból középszinten érettségizők hétfőn, a magyarérettségi szövegértési részében – írja az Eduline. Az oktatási portál szerint a gyakorlati szövegalkotásban 120-200 szó terjedelemben a Bringázz a suliba! kampány mellett kell érvelniük a középszinten vizsgázóknak, illetve ugyanebben a terjedelemben ajánlólevelet írhatnak, amelyhez részletes adatokat kaptak.

Az oktatási portál szerint a középszintű magyarérettségin 72 579, az emelten pedig 1771 diák méretteti meg tudását a 2023-as érettségi szezonban. Az Oktatási Hivatal adatai alapján idén mintegy 111 ezer fő vizsgázik a tavaszi érettségi vizsgaidőszakban, 74 ezren végzős középiskolások, a többiek pedig javító, szintemelő, pótló vagy előrehozott írásbeli vizsgát tesznek május 5 és 26 között. Ők az egyik utolsó csapat, akik a "régi", eddig ismert magyarérettségi szerint vizsgáznak, hiszen a jövőre vizsgázókra már új szabályok vonatkoznak majd.

Hétfőn még az elmúlt években megszokott feladattípusokkal szembesülnek az érettségizők – írja az Eduline. A hosszabb szövegértési teszt után egy rövid érvelést vagy hétköznapi műfajú szöveg megírása után két műelemző feladattípus közül választhatnak. 2024-től azonban szövegértési feladatsor kiegészül nyelvtani kérdésekkel is, a gyakorlati szövegalkotást és az érvelést pedig nem kell már abszolválniuk, ehelyett egy irodalmi-műveltségi teszt méri fel a tudásukat. Az Oktatási Hivatal oldalán publikált információk szerint az utóbbiban kötelező memoriterekre, stílusfajtákra, műnemekre és műfajokra is rákérdezhetnek majd; gyakorlatilag tehát bármire, ami a négy év alatt megjelent a középiskolai tananyagban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás