Rákkutató nőt neveznek ki a világ legnagyobb orvosi és egészségügyi kutatóintézetének élére

2023.05.16. · tudomány

Az amerikai kormányzat hétfőn bejelentette, hogy Monica Bertagnolli sebész-onkológust nevezik ki a nemzeti egészségügyi intézeteket egybefoglaló National Institutes of Health (NIH) igazgatói posztjára, miután 16 hónapon át keresték a 2009 és 2021 decembere között szolgált genetikus, Francis Collins utódját – a szervezetet ez idő alatt átmeneti igazgató vezette.

A kinevezést az amerikai Szenátusnak még jóvá kell hagynia, de ha ez megtörténik, Bertagnolli lesz a második nő, aki az NIH-et vezetheti – az első a kardiológus Bernadine Healy volt, akit 1991-ben nevezett ki George H. W. Bush, majd 1993-ig szolgált.

Az amerikai egészségügyi és szociális minisztérium igazgatása alá tartozó NIH a világ legnagyobb orvosbiológiai kutatási ügynöksége és kutatásfinanszírozási szervezete, amelynek 2022-ben 45 milliárd dollárra (több mint 15 billió forintra) rúgott a költségvetése.

Bertagnollinak rövid időn belül ez a második fontos pozíciója, ugyanis 2022 októberében nevezték ki a Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) igazgatójának is, ami az NIH alá tartozik, és amelynek vezetőjeként a nemzeti rákkutatási terv kidolgozásáért is felel. „Rövid idő alatt nagyon sok innovációban volt része, ami valódi változást hozhat” – mondta a Reutersnek Julie Gralow, az amerikai klinikai onkológusok társaságának vezetője Bertagnolliról.

Kutatásai eleinte a vastagbél- és végbélrákra korlátozódtak, majd később a bőrrák különböző típusaival foglalkozott, illetve a klinikai vizsgálatok tervezésének és lefolytatásának reformján dolgozott.

2022 decemberében bejelentette, hogy mellrákkal diagnosztizálták, és bár műtétre és további kezelésekre szorul, sikerült korai fázisban észlelni a daganatot, ezért jók az esélyei. „Dr. Bertagnolli orvos, kutató és beteg is egyben, és jól érti az orvosbiológiai kutatások komplexitását és személyes hatásait” – mondta Ellen Sigal, a Friends of Cancer Research nevű nonprofit szervezet elnöke.