Lasszóval fogdossák a doktoranduszokat az ELTE kémiai doktori iskolájába

2023.06.05. · tudomány

Annyira kevesen jelentkeztek idén a Hevesy György Kémiai Doktori Iskolába (HKDI), hogy az állami ösztöndíjból is több van, mint aspiránsból. A doktori iskola vezetősége levélben intézett felhívást a HKDI témavezetőihez, hogy bátorítsák a hallgatókat a jelentkezésre.

A Qubithez eljuttatott levél értelmében az ELTE kémiai doktori iskolájában a szeptembertől induló évfolyamon jelen állás szerint még a 15 fős létszám sem jön össze, úgy sem, hogy abba már beleszámolták a Stipendium Hungaricum révén a külföldi diákok által igénybe vehető ösztöndíjas helyekre jelentkezőket is. A kémiai doktori iskolába jelentkezők száma a korábbi évekhez képest a levél tanúsága szerint kevesebb mint felére csökkent. A kémikusi PhD-ra a jelek szerint egyáltalán nem vágyó mesterdiplomásokat a garantált ösztöndíjjal próbálják a doktori iskolába csalogatni, és ezt a körlevél szerint a „belsős és külsős jelentkezőknek egyaránt biztosítani tudjuk”.

A témavezetőknek szóló körlevél értelmében nemcsak az nem akadály a jelentkezésnél, ha – bár az ELTE szabályzata ezt még tartalmazza – a doktoranduszjelölteknek nincs nyelvvizsgája, a doktori iskola kiírása értelmében ugyanis azt elég lesz a doktoranduszoknak a fokozat megszerzéséig előteremteni (angolból). A doktori iskola vezetője által írt levél szerint az egyetemi szabályozásnak egyelőre ellentmondó felvételi eljárás esetében „augusztusra minden bizonnyal megtörténik a jogharmonizáció”. Bár a doktori iskolába jelentkezésnek május 31-én lejárt a határideje, a témavezetőknek szóló levél arról biztosítja a potenciális toborzókat, hogy „ha a jövő héten beesik néhány kérés, azt a Doktori Csoport valószínűleg kezelhetőnek fogja nyilvánítani”.

A tét a levél tanúsága szerint egyébként az ELTE TTK-ra eső ösztöndíjas helyek megtartása. A Hevesy György Kémiai Doktori Iskola témavezetőihez írt levél szerzőjét, Császár Attila Széchenyi-díjas kémikust, az MTA levelező tagját és a HKDI vezetőjét emailben kerestük, amint reagál megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás