Nem elég termelni, szabályozni is kell a zöldenergiát

Az ipari méretű napelemparkok termelésének szabályozása mára kulcskérdéssé vált, de a lakossági rendszerek bevonása még várat magára. A beugró lépés mindehhez az, hogy az országos elektromos hálózat működésébe a zöldenergiát is aktívan bevonják. Olyan új típusú szabályozási központokra van szükség, amik nemcsak a gázturbinákat, hanem a napelemparkok termelését is képesek valós időben felügyelni és szabályozni, hiszen megfelelő tárolás nélkül nagyon nehéz máshogy megoldani az időben eltolt felhasználást. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne regionálisan vagy akár országszerte gondoskodni a termelési csúcsok kiegyenlítéséről.

A magyar ALTEO olyan szabályozási központok létrehozását tűzte ki célul, amik nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok égetésével nyert energiamennyiséget képesek hatékonyan szabályozni, hanem a naperőművekből nyert energiát is.

De hogyan működnek ezek a szabályozási központok? Miben más egy ilyen központ, mint azok, ahol a gázturbinák irányítását végzik? Hány meteorológus dolgozik bennük, és mit csinálnak? Milyen egy decentralizált energiatermelő-hálózat? És egyáltalán mennyire rugalmas jelenleg a magyar energiarendszer?

Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Almási Lászlóval, az ALTEO Csoport portfoliómenedzserével a Qubit podcastjának legfrissebb epizódjában.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A podcast elkészítését az ALTEO támogatta.