Itt a Google forradalmi mesterséges intelligenciája, a Gemini, ami még a ChatGPT-nél is többre képes

· 2023.12.07. · TECH

Bár a generatív mesterséges intelligencia (AI), vagyis a chatbotok, képgenerátorok és más felhasználói eszközök szárnyalása az elmúlt egy évben leginkább a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI (és legnagyobb befektetője, a Microsoft) nevével forrt össze, a Google már a hirtelen kialakult őrület legelején jelezte, hogy esze ágában sincs lemaradni a versenyben: a cég még februárban bejelentette saját chatbotja, a Bard érkezését, ami végül júliusban vált Európában is elérhetővé.

A Google-nél nem véletlenül tört ki a pánik, amikor az OpenAI 2022 második felében sorra jött ki AI-eszközeivel (a ChatGPT előtt a DALL-E 2 képgenerátort is elérhetővé tették), hiszen a vállalat már jó tíz éve az AI-kutatások éllovasaként volt ismert, és az elmúlt években a terület legnagyobb szenzációi a Google nevéhez fűződtek, a magukat sakkozni vagy videójátékozni is megtanító gépektől a forradalmi fehérjekutató algoritmusokig.

Most azonban megdőlni látszik az elmúlt hetekben botrányt botrányra halmozó OpenAI egyeduralma: a Google szerdán bejelentette legújabb AI-modellje, a Gemini érkezését, ami a közzétett adatok alapján nemcsak a ChatGPT fizetős verzióját működtető GPT-4, hanem most először szakértő emberek teljesítményét is felülmúlta egy előre meghatározott, 57 témát (matematika, történelem, jog stb.) felölelő feladatsor elvégzésében. A Gemini ráadásul egy úgynevezett multimodális nagy nyelvi modell, vagyis a gépi tanulás során nemcsak szövegekkel ismertették meg, hanem képekkel, videókkal, hangokkal és programozási nyelvekkel is.

link Forrás

A májusi Google I/O konferencián bejelentett, azóta várva várt AI-modell jelentőségét a cégen belül és kívül sem becsülik alá. Sundar Pichai, a cég vezérigazgatója a szerdai bejelentés idején már Gemini-korszakként emlegette a Google elkövetkező éveit, a techsajtóban pedig általánossá vált az a vélekedés, amit a Business Insider októberi cikkében is olvasni lehetett: „Ha a Gemini lenyűgöző lesz, az segíthet a Google-nek megváltoztatni a narratívát, miszerint a Microsoft és az OpenAI lekörözte a céget. Ha viszont csalódást okoz, az megerősíti majd a kritikusait, akik szerint a Google tényleg lemaradt.”

De mit is tud pontosan a Gemini? Mikor, hol és milyen eszközökben lesz elérhető? És hogy jutott el odáig a Google, hogy bizonygatnia kelljen szakértelmét a mesterséges intelligencia területén?

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!