Cicás videó érkezett az űrből

2023.12.19. · TECH

Látványos módját választotta a NASA kutatóintézete, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) az idén útnak indított Psyche űrszonda lézeres kommunikációs rendszerének bemutatására: ahelyett, hogy random adatokat fogadtak volna tőle, és csak a száraz adatokat tették volna közzé, az intézet egyik munkatársának macskájáról készült videóval mutatták be, mit is tud a rendszer.

link Forrás

A kísérlet sikerült: az indulás előtt feltöltött rövid videó 31 millió kilométeres távolságból is gond nélkül megérkezett a NASA palomari obszervatóriumába. Az adatátvitel sebessége a 267 Mbps-t is elérte, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy lassabban tudták átküldeni az obszervatóriumból a JPL főhadiszállására, mint ahogy megérkezett a Földre.

A macskás videón túl

A lézeres adatátvitel 10-100-szor gyorsabb, mint az eddig alkalmazott rádiós technika, és elengedhetetlen a jövőben tervezett bolygóközi missziókhoz, így például a Marsra szálláshoz is.

A 15 másodperces videón Taters, a macska mellett (aki stílszerűen egy lézerpöttyöt kerget) a Psyche, illetve Taters alapvető adatai is láthatóak. Miután a küldetés legfontosabb részén, a macskás videón már túl van, a Psyche a tervek szerint 2029-ben érkezik meg a Mars és a Jupiter között keringő Psyche kisbolygóhoz.

A küldetés célja a kisbolygó alaposabb vizsgálata, a szonda felvételeket készít majd róla, feltárja az összetételét és a belső szerkezetét, és mágneses tér nyomait keresi körülötte.