Madárinfluenza okozta egy jegesmedve halálát

01.03. · tudomány

A magas patogenitású, vagyis fertőzőképességű H5N1 madárinfluenza-vírusvariáns világszerte több millió vadon élő madár és emlős haláláért, valamint rengeteg haszonállat lemészárolásáért felelős. A Guardian az Alaska Beaconre hivatkozva ír arról, hogy a vírus decemberben egy jegesmedve halálát okozta.

Alaszkában a vírustörzs először a barna halfarkasok körében jelent meg, de számos oroszlánfóka halála is a számlájára írható. Jegesmedvék körében ez az első dokumentált eset.

Az egyik legészakibb közösség, Utqiagvik közelében talált tetem azonban a szakértők szerint sem biztos, hogy az egyetlen. A lapnak nyilatkozó alaszkai állatorvos, Bob Gerlach szerint könnyen megeshet, hogy már több jegesmedve is áldozatul esett a vírusnak, hiszen a faj egyedei az emberektől távol, eldugva élnek.

A jegesmedvék eleve veszélyeztetettek: az olvadó jég miatt életterük egyre csökken, így az állományra veszélyes vírus további óriási károkat okozhat. Azonban pont ez a veszélyeztetettség az, ami nagyobb figyelmet irányíthat a vírusra, a terjedésének megállítására és az állatok védelmére – mondta a Guardiannek Diana Bell, a Kelet-Angliai Egyetem professzora. Ő úgy véli, hogy egy olyan emblematikus faj, mint a jegesmedve, végre felhívhatja a széles közvélemény figyelmét a veszélyre, amit ez a globális járvány jelent.

A szakértők szerint ugyanis már egyáltalán nem csak a szárnyasokat támadó kórokozóról van szó. A mostani H5N1-járvány 2021 óta rengeteg állatot ölt meg, és gyakorlatilag a világ minden pontján jelen van az Antarktisztól Alaszkáig.