Egy lépéssel közelebb a Holdon készített falafelhez: holdporban termesztettek csicseriborsót

01.23. · tudomány

Gilisztakomposztáló segítségével készítettek termékeny táptalajt szintetikus holdporból amerikai kutatók, hogy kipróbálják, lehetséges-e magas tápanyagtartalmú növényeket termeszteni benne. Az első kísérletek tanulsága szerint a csicseriborsó például megterem benne, írja a New Scientist.

Igaz, az még nem derült ki, hogy a termény ehető-e, az viszont biztató a jövőbeli Hold-küldetések szempontjából, hogy az ottani talaj is termékennyé tehető. Ehhez gombákra és földigilisztákra van szükség, az előállított gilisztakomposzt pedig alkalmas arra, hogy növényeket ültessenek beléjük.

Csicseriborsó hajtása
photo_camera Csicseriborsó hajtása Fotó: KLAUS-DIETMAR GABBERT/dpa Picture-Alliance via AFP

Jessica Atkin és Sara Oliviera Santos két okból választották a csicseriborsót (Cicer arietinum) modellnövénynek, egyrészt mert egy magas tápanyagtartalmú terménnyel szerettek volna kísérletezni. Másrészt a csicseriborsó képes szimbióta kapcsolatot kialakítani a gombákkal, amit arbuszkuláris mikorrhizának nevezünk.

Ez a kapcsolat kulcsfontosságú a növény életben maradása szempontjából, ugyanis a gomba a holdporban található toxikus anyagokat fogyasztja el. A giliszták pedig a hulladékanyagokkal táplálkoznak, így termőtalajt hoznak létre a növények számára.

Ennek köszönhetően növekedhetett csicseriborsó egy 30 százalékban holdport tartalmazó termőtalajban, írják a preprint tanulmányukban.