Kiköpött rágógumija buktatta le a férfit, akit most bűnösnek találtak egy 44 éve történt gyilkosságban

Egy Oregon állambeli férfit bűnösnek találtak egy több mint 44 éve történt gyilkosságban, miután egy 2021-ben általa kiköpött rágógumi DNS-elemzése egyezést mutatott az áldozat boncolása során gyűjtött DNS-mintákkal.

Barbara Mae Tuckert, az oregoni Gresham városában található Mt. Hood Community College 19 éves hallgatóját 1980. január 15-én ölték meg, majd holttestét másnap reggel találták meg az órára érkező hallgatók az iskola parkolójának közelében, egy erdős területen. Az ügyészség közleménye szerint a fiatal nőt elrabolták, szexuálisan bántalmazták, majd halálra verték, a tettest azonban nem találták meg.

A gyilkossági ügy hosszú éveken keresztül felderítetlen maradt, de időközben rengeteget fejlődött a DNS-technológia, ezért a boncolás során vett DNS-mintákat 2000-ben elküldték elemzésre az oregoni állami rendőrség bűnügyi laboratóriumába, hogy DNS-profilt készítsenek belőle. A DNS-profil egyfajta genetikai ujjlenyomat, amely specifikus genetikai markereket tartalmaz, amiket össze lehet hasonlítani más DNS-profilokkal.

Ha egy holttestből vett minták alapján felállított DNS-profilt összevetnek a potenciális gyanúsítottaktól vett vagy a bűncselekmény helyszínén talált DNS-mintákkal, illetve a nyilvánosan elérhető genetikai adatbázisokban található adatokkal, akkor a közös genetikai markerek elemzésével egyfajta hálózatot lehet felállítani a potenciálisan érintett személyekből – az ezzel foglalkozó tudományágat hívják genealógiának.

2021-ben a Parabon Nanolabs genealógiával foglalkozó szakembere ezzel a módszerrel azonosította az oregoni Troutdale-ben élő, akkor 57 éves Robert Plymptont, mint a lány DNS-profil egyik hozzájárulóját, és nem sokkal később a greshami rendőrség elkezdte a férfi megfigyelését. Egy napon észrevették, hogy rágót köp a földre, és a nyomozók be is gyűjtötték a mintát, amit átnyújtottak elemzésre a bűnügyi labornak. „A laboratórium megállapította, hogy a rágógumiból kifejlesztett DNS-profil megegyezik a Tucker 2000-es mintájából kifejlesztett DNS-profillal” – közölte az ügyészség.

Plymptont 2021. június 8-án tartóztatták le, de a gyilkosság vádjában ártatlannak vallotta magát, és a megyei főügyészhelyettes is azt mondta, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy Tucker és Plympton valaha ismerte volna egymást.

A genetikai adatok azonban, úgy tűnik, elég terhelő bizonyítéknak számítottak, a 2024. február 26-tól március 15-ig tartó tárgyalás végeztével ugyanis a bíróság bűnösnek találta a 60 éves férfit a gyilkosságban, aki őrizetben várja a június 21-re kitűzött ítélethirdetést.