Összefog a Moderna és az OpenAI, hogy még hatékonyabb legyen a gyógyszerek tesztelése és gyártása

A Moderna és az OpenAI szerdán bejelentette együttműködését, amely során a biotechnológiai vállalat szinte minden üzleti folyamatának automatizálását a mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó cég segíti majd. A Moderna mintegy 3000 alkalmazottja a héten már hozzáférhet az OpenAI legfejlettebb nyelvi modelljére, a GPT–4-re épülő ChatGPT Enterprise-hoz.

„Az AI idővel egyre több és több tudományos feladatot tud majd elvégezni. A legjobb módja annak, hogy ezt elérjük, az emberek termelékenységének fokozása, és képességeik felgyorsítása” – mondta Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója az együttműködésről.

A Moderna munkatársai eddig több mint 750 egyedi GPT-platformot hozott létre, vagyis olyan eszközöket, amelyek a nyelvi modellre építve testre szabottan könnyítenek meg egyes feladatokat vagy folyamatokat. Ezek között van olyan, amelyik segít optimalizálni a klinikai vizsgálatokban használt dózisokat, illetve olyan is, amelyik az óriási adatbázisokból segít kiválasztani a megfelelő adatokat a szabályozó hatóságok kérdéseire adott válasz megfogalmazásában.

A biotechcégnek jelenleg egyetlen kereskedelmi terméke van forgalomban: a covidvakcinája, amelyet egyre kevesebb ember vesz igénybe, és ennek eredményeként a vállalat bevétele 2023 negyedik negyedévében 2,8 milliárd dollárra esett vissza az egy évvel korábbi 5,1 milliárdról.

Az AI jelentős segítséget nyújthat a Modernának a jövőbeli céljai elérésében, hiszen a következő öt évben 15 új terméket kívánnak bevezetni, ami jelentős automatizálási terhet ró a vállalatra.

A mesterséges intelligencia a már említett felhasználási módok mellett a logisztikai folyamatok megtervezésében, a kevesebb hulladék termelésével járó gyártást lehetővé tevő enzimek megtalálásában, vagy akár új gyógyszerhatóanyagok felfedezésében is segíthet, bár az utóbbival kapcsolatban egyelőre szkeptikusan nyilatkoznak a gyógyszeripar vezetői szereplői.