Bemutatkozott az új diagramtípus a középszintű matekérettségin

05.07. · oktatás

Az idei matekérettségi más, mint korábban, a követelményeket a 2020-ban bevezetett Nemzeti Alaptantervhez igazították. Ez közép- és emelt szinten is változásokat jelent, egyelőre viszont csak a középszintű feladatsor elemeiről számolt be az Eduline.

A portál információi szerint az első, rövid feladatlap 12 feladata között százalékszámítással, egyszerű logaritmusos feladattal, halmazos példával és számtani sorozattal is találkozhattak a diákok. Ezek a témakörök nem jelentenek meglepetést, hasonló feladatok az eddigi érettségi feladatsorokban is bőven akadtak, a legtöbben számíthattak rájuk.

Az újdonságnak számító sodrófadiagram, vagy ahogy többen ismerik boxplot-diagram a második, hosszabb részben debütált – idén először a középszintű érettségiben. Ezen kívül viszont visszaköszöntek a gráfok, a feladatsor tartalmaz terület- és térfogatszámítást, és koordinátageometria is van a példák között.

Nem maradhatott ki továbbá a valószínűségszámítás sem a feladatlapból, amire ugyancsak számítani lehetett. Így összességében, a témaköröket tekintve nem okozott meglepetést az új érettségi, legalábbis középszinten.

Tegnap írtunk az új magyarérettségi feladatairól is, korábban pedig áttekintettük már, hogy milyen változásokat hozott magával a NAT módosításait követő új vizsgarendszer. Az érettségik holnap a történelemmel folytatódnak, a héten pedig még az angol és a német vizsgák kerülnek majd sorra.