Horthy, Mátyás és az angol alkotmányos monarchia – a töriérettségi még mindig a régi

05.08. · oktatás

A középszintű történelemérettségi megírására összesen három órája van a vizsgázóknak, emelt szinten viszont több időt adnak, ugyanakkor mélyebb ismereteket várnak el. Ahogy a magyarérettségin szöveggyűjteményt, a matekon pedig függvénytáblázatot, a törin atlaszt lehet használni, bár annak, aki eddig sem forgatta, most sem segít sokat ez a kapaszkodó.

Az első részben rövid feladatokat kellett megoldania a diákoknak, ezek között középszinten volt kérdés a Horthy-korszakkal, Hunyadi Mátyással és az első világháborúval kapcsolatban, valamint kérdeztek a kereszténység elterjedéséről, az ipari forradalomról és a barokk stílusirányzatról is, írja az Eduline.

Nem maradt ki a feladatlapból a Rákóczi-szabadságharc és Magyarország reformkori gazdaságát is érintették a vizsgán. Az oktatási portál által megkérdezett szaktanár szerint a feladatokhoz kapott források és térképek segítségével jó szövegértéssel könnyen megoldhatták a feladatokat a diákok. Egy-két zavaros kérdésre azonban felhívta a figyelmet, ám úgy véli, ennek ellenére nem volt nehéz az első rész.

A második feladatlapon esszéket kell írnia a vizsgázóknak, egy rövid, 100-130 szavasat és egy 210-260 szavasat. Előbbi az egyik megadott egyetemes témához kapcsolódhat (az angol alkotmányos monarchia vagy a második világháború kirobbanása), a másiknak viszont a magyar történelmet érintő témát kell feldolgoznia (az Erdélyi Fejedelemségről vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról írhattak a diákok). Összesen négy esszétéma közül kell választania ennek megfelelően a diákoknak kettőt, amik közül egynek az 1848 előtti időszakhoz, a másiknak meg az azutáni történelemhez kell kapcsolódnia.

Emelt szinten több feladat vár a diákokra, 6 feladatból 3-at kell választania a vizsgázóknak, egy rövid, egy hosszú és egy komplex esszét kell írniuk. Az emelt szintű érettségi feladatairól egyelőre nincsenek információk, de az Eduline beszámolt róla, hogy a diákok egy része jóval a rendelkezésre álló idő lejárta előtt beadta a feladatlapját.