„Requiem in Power", azaz napelemparkokat terveznek Valencia temetőibe

06.04. · TECH

Valencia, a Spanyolország keleti partvidékén elhelyezkedő város tavaly a pusztító aszály miatt szerepelt sokat a nemzetközi sajtóban. Ahogy a Qubiten is beszámoltunk róla, a környéken addig soha nem tapasztalt forróságot tapasztaltak, és 46,8 Celsius-fokos rekordmeleget mértek.

A klímaváltozás egyértelmű jeleit tehát az itt élők szó szerint a saját bőrükön tapasztalják, így a városvezetésnek nem maradt más választása, hosszú távú megoldásokat kell keresnie az éghajlat okozta károk enyhítésére. A 800 ezres, meglehetősen zsúfolt város vezetése ezért egy igen szokatlan megoldáshoz folyamodna a következő években.

A „Requiem in Power" (vagy rövidítve RIP) azt jelenti, hogy Valenciában összesen több mint 6600 napelempanelt telepítenének a városi temetőkben, írja az IFL Science. A megoldással a város energiaszükségletének 27 százalékát biztosíthatják a jövőben.

Látványterv a temetőben telepített napelemekről.
photo_camera Látványterv a temetőben telepített napelemekről. Fotó: eldiarios.es

A napelemeket az öt köztemetőben található kripták és más építmények tetején helyeznék el, és összesen 2,8 megawatt teljesítményű rendszert építenének így ki. Az eddig telepített 810 panel egyelőre évente 140 tonnányi szén-dioxid-kibocsátástól óvja meg a várost.

A RIP-projekt Spanyolországon belül teljesen egyedülálló, ha kész lesz, Valencia az ország legnagyobb városi napelemparkjával rendelkezik majd, ami képes ellátni a közműveket a szükséges elektromos árammal, de néhány háztartásnak is jut majd a környezetbarát módon termelt energiából. A projekt ráadásul csak egy abból a 30-ból, amivel a városvezetés lépéseket tesz az éghajlatvédelemért.

A levegőminőség javítása érdekében a városban korlátozzák az autóforgalmat, a tervek között pedig szerepel továbbá az épületek energetikai korszerűsítése és a teljes közvilágítás LED-re cserélése is.