Ködcseppekkel, imával és vízkorlátozással is küzdenek a hónapok óta sújtó aszály ellen Spanyolországban

2023.05.17. · tudomány

Miközben Magyarországon napok óta esős, tavaszszomorító időnek lehetünk tanúi, Spanyolországban hónapok óta súlyos aszály tapasztalható. Igaz, múlt pénteken hozott egy kis enyhülést a Valencia és Katalónia bizonyos részein lezúdult, gyors és viszonylag nagy mennyiségű eső, és Madridban is tapasztaltak rövidebb ideig némi csapadékot, sőt Asztúria tartomány hegyes térségében, La Raya vidékén hóesést is láttak, az elmúlt hetekben az évszakhoz képest nagyon korán betörő forróság és szárazság volt a legjellemzőbb az Ibériai-félszigetre.

„En Abril, aguas mil” – mondják Spanyolországban arra, hogy április majd meghozza az esőket, körülbelül úgy, ahogy nálunk aranyat érnek a májusiak. Idén azonban ez teljesen elmaradt. 2023 első négy hónapjában a Spanyolországban mért átlagos esőzések kevesebb mint felét tapasztalták, ez pedig a legszárazabb évkezdés, amelyet valaha mértek a dél-európai országban. Ráadásul már 11 olyan napot regisztráltak, amikor az átlagosnál sokkal magasabbra kúszott a hőmérő higanyszála, ami több mint kétszerese annak, amennyit egy teljes év alatt átlagosan fel szokás jegyezni. Córdoba városában 38,7 Celsius-fokot, Sevillában 37,8 Celsius-fokot is mértek áprilisban.

A spanyol kormány május 11-én 2,2 milliárd eurós intézkedéscsomagot fogadott el, hogy kisegítse a földműveseket és a lakosságot a súlyos aszály okozta nehéz helyzetben.

Egy kiszáradt tó a dél-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban 2023. május 11-én.
photo_camera Egy kiszáradt tó a dél-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban, 2023. május 11-én Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

Add már, uram az esőt!

Jorge Olcina, az Alicantei Egyetem éghajlattal foglalkozó laboratóriumának vezetője május közepén azt mondta, a helyzet különösen Katalónia és Andalúzia tartományokban aggasztó, ahol a víztározók kevesebb mint 25 százalékon állnak. Mindkét tartomány már februárban vízkorlátozásokat vezetett be, amelyek értelmében a lakosok nem öntözhették a kertjeiket vagy tölthették meg az úszómedencéket. A földműveseket arra kérték, ők szintén öntözzenek kevesebbet. Olcina hozzátette, az ország más részein sem állnak jól víztartalékokkal, a tározók átlagosan 40 százalékon állnak.

A dél-spanyolországi Colomera víztározó 10 százalékos töltöttségen áll 2023. május 13-án. A súlyos szárazság különösen az ország déli részét érinti.
photo_camera A dél-spanyolországi Colomera víztározó 10 százalékos töltöttségen áll 2023. május 13-án. A súlyos szárazság különösen az ország déli részét érinti. Fotó: ALEX CAMARA/Anadolu Agency via AFP

Eközben az andalúziai Jaén településén több ezren vettek részt egy május elsejei körmenetben, amelyet kifejezetten azért szerveztek, hogy esőért könyörögjenek Istenhez. Egy helyi templomból még azt a Jézus-szobrot is a körmenetbe állították, amelyet 1949 óta őriztek a templom alagsorában.

A Qubit egyik olvasója által küldött fotó a Madrid környékén fekvő Patones település közelében, kiszáradófélben lévő folyóról 2023. április 16-án.
photo_camera A Qubit egyik olvasója által küldött, 2023. április 16-án készült fotó egy kiszáradófélben lévő folyóról, a Madrid környékén fekvő Patones település közelében

Nem csupán kormányzati eszközöket és a vallást, hanem a tudomány és a technológia eszközeit is igyekeznek bevetni a szárazság elleni küzdelemben egész Spanyolországban. Az országhoz tartozó Kanári-szigetek legnagyobb tagján, Gran Canaria hegyes vidékén például különleges hálókkal igyekeznek összegyűjteni a ködcseppeket, hogy az abból származó csapadékkal segíthessenek a vízhiányos és egyre gyakrabban tűzvészek sújtotta szigeten. 2021 óta 90 ezer liter vizet gyűjtöttek össze ezzel a módszerrel.

A dél-spanyolországi Granada tartományban fekvő Colomera víztározó kapacitásainak 10 százalékán állt 2023. május 13-án. Az extrém szárazság a mezőgazdaságnak is súlyos gondokat okoz.
photo_camera A dél-spanyolországi Granada tartományban fekvő Colomera víztározó kapacitásainak 10 százalékán állt 2023. május 13-án. Az extrém szárazság a mezőgazdaságnak is súlyos gondokat okoz. Fotó: ALEX CAMARA/Anadolu Agency via AFP

Sivatagi állapotok

Patricio Garcia-Fayos, a valenciai Elsivatagodást Kutató Központ igazgatója szerint a klímaváltozás és a talajvíz túlhasználása felgyorsítja Spanyolország elsivatagosodását.

photo_camera Fotó: JOSEP LAGO/AFP

A kutató szerint húsbavágó, hogy Spanyolország küzdjön a klímaváltozás ellen és ugyanakkor megtanulja, hogyan gazdálkodjon jobban a vízkészleteivel, különben néhány éven belül sivatag válik a dél-európai országból.

A dél-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban elpusztult állatok maradványai fekszenek egy kiégett mezőn 2023. május 11-én.
photo_camera A dél-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban elpusztult állatok maradványai fekszenek egy kiégett mezőn, 2023. május 11-én Fotó: CRISTINA QUICLER/AFP

Az ENSZ korábban szintén megkongatta a vészharangokat a Spanyolországban egyre fokozódó vízhiány miatt, a szervezet szakértői úgy becsülték, hogy az ország 75 százalékában már megkezdődött az elsivatagosodás.

A katalóniai Girona tartományban fekvő Sau víztározó alacsony vízszintjét és kiszáradt partjait mutatja a fotó 2023. április 16-án.
photo_camera A katalóniai Girona tartományban fekvő Sau víztározó alacsony vízszintjét és kiszáradt partjait mutatja a fotó 2023. április 16-án. Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás