Az Nvidia, a Microsoft és az Apple együtt már nagyobbak, mint a kínai tőzsde

A Bloomberg által összeállított adatok szerint a három legértékesebb technológiai cég a mintegy 9,2 billió dolláros összpiaci értékével megelőzte a kínai tőzsdéken (Hongkong kivételével) szereplő, közel 9 billió dollár értékű részvényt.

A mesterséges intelligencia iránti befektetői kereslet a szektor számos részvényét rekordmagasságba repítette. Az Nvidia – amely a legnagyobb haszonélvezője az elmúlt év hatalmas AI-befektetéseinek – piaci kapitalizációja a héten elérte a 3 billió dollárt, és ezzel az első chipgyártó cég lett, amely elérte ezt a szintet.

A kaliforniai székhelyű vállalat uralta a piacot, rendkívüli kereslet mutatkozott a termékei iránt, amelyek az összetett AI számítási feladatokat futtató adatközpontok működtetésében játszanak szerepet. Eközben a Microsoft sem akart lemaradni, befektetett az OpenAI-ba, és AI-funkciókat épít be termékeibe és szolgáltatásaiba.

Az Apple nem nyújtott túl erős teljesítményt idén, részvényeire nyomást gyakoroltak a kínai iPhone-kereslet csökkenésével kapcsolatos aggodalmak, valamint az Európai Uniótól kapott 2 milliárd dolláros bírság. A vállalat részvényei 2024-re vonatkozóan azonban éppen most fordultak pozitívba, ahogy az iPhone-gyártóval szembeni befektetői hangulat lassanként javul.