A hosszú és boldog élet titka: a sajt

06.28. · majom

Az egészséges életmód és a mentális jóllét meghosszabbítja az ember életét – derítették ki a sanghaji Jiao Tong Egyetem kutatói egy nemrégiben publikált tanulmányukban, amelyben 2,3 millió európai ember adait vizsgálták különböző faktorok figyelembe vételével. Mint kiderült, azok, akik jól érzik magukat, jellemzően tovább is élnek – pláne, ha szeretik a sajtot is.

A kutatás fontos felfedezése, hogy mindez javarészt független az illető vagyoni helyzetétől: a gazdagabbak nem feltétlenül éltek tovább, az mentális jóllét és a hosszú, egészséges élet közötti összefüggés viszont az adatok alapján egyértelműen kimutatható.

3,67 százalék

A dohányzás, a túl sok tévénézés és gyógyszer jellemzően alacsonyabb életkorral társult, míg a gyümölcs- és sajtfogyasztók jellemzően tovább éltek, és az időskori egészségüket is jobbra értékelték. Érdekes, hogy azok, akik saját bevallásuk szerint több sajtot fogyasztottak, jobb stressztűrő képességről és szellemi állapotról számoltak be. A sajtfogyasztás a kutatás szerint átlagosan 3,67 százalékban járult hozzá az időskori általános jólléthez.

A kutatók szerint az eredmények a sajt nagyszerűségén kívül rávilágítanak arra is, hogy néhány viszonylag egyszerűen befolyásolható tényezővel jelentősen növelhető az élettartam és az egészségben töltött idő hossza.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a sajtfogyasztás csökkenti a mortalitást és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de ugyanez nem igaz a tejre: egy 2017-es svéd felmérés szerint a tejivás éppenséggel megnöveli a kockázatot.