Megvan, melyik papír vág a legjobban

Előbb-utóbb mindenki elvágja az ujját egy papírlap élével, ez pedig, hiába nem túl mély a seb, aránytalanul erős fájdalmat tud okozni. Ennek több oka is van: a papír éle valójában recés és roncsolt sebet okoz, a vágás általában nem vérzik, így az idegvégződéseket még jobban ingerli a levegő, az ember ujjbegye ráadásul eleve érzékeny.

A Dán Műszaki Egyetem fizikaprofesszora, Kaare Jensen is megvágta magát, de fizikusként ezután az kezdte érdekelni, hogy mitől lesz az egyik papír veszedelmes, a másik pedig nem, és hogy vajon melyik vág a legjobban. A teszthez a kutató több különböző papírt használt, a mintákat pedig egy robot nyomta azonos erővel az emberi ujjat modellező zselatinhoz.

A faxpapír bosszúja

A kutatás eredményeit rögzítő tanulmány még megjelenés alatt áll, de Jensen már megosztotta, hogy mi derült ki belőle. A teszten a papírzsebkendő, a magazinokhoz használt papír, a nyomtatópapír, a könyvlap, a névjegykártya és fénykép vágási tulajdonságait hasonlították össze. A robot nem csak azonos erővel nyomkodta a papírt a zselatinhoz, hanem pontosan mérhető volt a támadás szöge is.

Mint kiderült, a legjobb vágási tulajdonságokkal a 65 mikrométer vastag papír rendelkezik, a legnagyobb sebet pedig 15 fokos szögben ejti. Ezt a fajta papírt használták széles körben a mátrixnyomtatókhoz, de vannak olyan tudományos szaklapok is, amelyeket ilyenre nyomtatnak.