A kettős melleltávolító műtét nem javítja érdemben a megelőzés vagy a túlélés esélyeit

Mellrákban szenvedő nők esetében nem ritka a dupla masztektómia, azaz eltávolítják azt a mellüket is, amelyik nem beteg, egy esetleges második tumor megelőzésére. Egy új tanulmány azonban most arra a következtetésre jutott, hogy mindkét mell eltávolítása nem jelent előnyt a második rák kialakulása, illetve a túlélés szempontjából.

Nem volt különbség azok esetében, akiknél masztektómiát végeztek, és megtartották a másik mellüket, illetve azok esetében, akiknél kettős masztektómiát végeztek – tette közzé Dr. Steven Narod, a torontói Women's College Hospital munkatársa és csapata, több mint 661 000, az egyik oldalon emlőrákos nő amerikai adatainak vizsgálata után.

A JAMA Oncology című szaklapban csütörtökön megjelent tanulmányban a kutatók leírták, hogy a másik mell rákos megbetegedésének esélye 20 év távlatában körülbelül 7 százalék volt – ismerteti cikkében a New York Times.

Dr. Eric Winer a Yale Rákközpont igazgatója a lapnak azt mondta, hogy a tanulmány azt sugallja, hogy egyáltalán nincs különbség a túlélésben, ha csupán a daganatos csomót távolítják el, illetve, ha masztektómiát vagy kettős masztektómiát végeznek.

Bár a kettős masztektómián átesett nőknél ritkán alakult ki második rák a megmaradt kis mennyiségű mellszövetben, a vizsgálat elég széles volt ahhoz, hogy azokat is bevonják, akiknél igen, és az ő halálozási kockázatuk négyszeresére nőtt. Dr. Narod szerint logikus lenne, hogy ha a második emlőben kialakuló rák halálos lehet, akkor „annak megelőzése a kettős masztektómiával életeket menthet”. De nem így történt. Arra a következtetésre jutott, hogy ami halált okozott, az az első ráknak a test más részeire való átterjedése volt.

A tanulmány eredményei azonban nem feltétlenül vonatkoznak azokra a nőkre, akiknek olyan génváltozatai vannak (BRCA1 vagy BRCA2), amelyek nagymértékben növelik a rák kockázatát. Dr. Narod azt is elismerte, hogy számos mellrákos megbetegedés esetében „ellentmondásosnak tűnik” az a megállapítás, hogy a kettős masztektómia nem véd a haláltól. Mint ismeretes, a világhírű színésznő, Angelina Jolie is a dupla masztektómia mellett döntött, miután megtudta, hogy hordozza a mellrák kialakulásának kockázatát növelő BRCA-1 gén mutációját. Példáját rengeteg nő követte, ezután nevezte el ezt a tendenciát a sajtó Angelina Jolie-jelenségnek. Mindenesetre a rákkutatók abban egyetértenek, hogy az ezt a génmutációt hordozó nőknek bizonyos körülmények fennállása mellett érdemes lehet megfontolniuk a kettős masztektómiát mint megelőzési stratégiát, de ehhez például csak a kereskedelmi forgalomban vásárolható genetikai tesztek eredményeiből adódó kockázati tényezők figyelembe vételét egyáltalán nem ajánlják.