Egy újabb övsömör elleni vakcina késleltetheti a demencia kialakulását

07.30. · tudomány

Már korábban kimutatták, hogy a Zostavax nevű, az övsömör kialakulásának és szövődményeinek megfékezésére fejlesztett vakcina a demencia kialakulását is késleltetheti. A kifejezetten idős embereknek ajánlott oltás (65 év felett javasolják, ugyanis erre a korosztályra a legveszélyesebbek az övsömör szövődményei) újabb változata a Shingrix pedig még az elődjét is felülmúlja, írja a Science Alert.

Brit kutatók az Ausztráliában és az Egyesült Államokban engedélyezett oltások hatását vizsgálták, több mint 100 ezer embert választottak az egészségügyi adatbázisokból, akik Zostavaxot kaptak 2014 és 2017 között, valamint 100 ezret, akik 2017 és 2020 között Shingrixet.

A követési időszakban kimutatták, hogy 17 százalékkal nőtt az ún. diagnózismentes idő azok körében, akik az újabb oltást kapták. Nők körében még jobbak voltak az eredmények, és az övsömör elleni vakcinák szignifikánsan jobban védtek a demencia kialakulásától, mint más oltások, például az influenza elleni védőoltások vagy a tetanusz.

Az oltások a kutatók szerint nem közvetlenül védenek a demencia tüneteitől, valószínűleg inkább arról van szó, hogy a vírusfertőzések elleni védelem a védőfaktor. A biztató eredmények ellenére pedig arról sem érdemes beszélni, hogy vírusfertőzések elleni vakcinákkal elkerülhető lenne a demencia