Euripidész elveszettnek hitt drámaszövegeit találták meg

Két, sokáig elveszettnek hitt Euripidész-dráma töredékeit találták meg a University of Colorado kutatói. Az egyik legnagyobb ókori drámaíró „új” szövegei szenzációt jelentenek a drámatörténet és a kultúrtörténet szempontjából is.

Amint arról a La Brujula Verde magazin beszámolt, a Boulder-ben működő egyetem két kutatója nemrégiben figyelemre méltó felfedezést tett nem csupán az ókori görög tanulmányok, hanem a humán tudományok egészének területén.

Euripidész az ókori Görögország három leghíresebb drámaírójának egyike, Aiszkhülosz, az Oreszteia című nagy hatású trilógia szerzője, valamint Szophoklész mellett, akit leginkább az Antigoné, az Elektra vagy az Oidipusz király című drámáiról ismernek. E három ókori szerzőnek teljes darabjai maradtak fenn, és a mai napig eleven szövegekként hatnak, amelyeket rendszeresen játszanak a színházak.

Euripidész potréja, i.e. 330 körül
photo_camera Euripidész potréja, i.e. 330 körül Forrás: Wikipedia

A három szerző közül az i.e. 480-ban született Euripidész az, akinek a legtöbb, teljes hosszúságú drámája maradt fenn, összesen tizenkilenc szöveg (közülük egynek a szerzősége vitatott).

Több mint két évvel ezelőtt, Yvona Trnka-Amrhein, a klasszikus tudományok adjunktusa nagy felbontású fotókat kapott egy papiruszról. A képeket az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium régésze küldte neki, és egy 98 soros, 10,5 négyzetcentiméteres papiruszt örökítettek meg, amelyet az egyiptomi Philadelphiában találtak.

A kutatónak a fotókra kellett hagyatkoznia, mivel az eredeti papiruszt az egyiptomi törvények értelmében nem lehetett kivinni az országból. A fotón látható szöveget összevetette a Thesaurus Linguae Graecae adatbázisban található szövegekkel, és ez alapján úgy ítélte meg, hogy Euripidész műveinek eddig ismeretlen részleteiről van szó.

John Gibert Euripidész-szakértővel konzultálva megbizonyosodott arról, hogy a szövegek a drámaíróra jellemző stílusjegyeket mutatják, és minden bizonnyal az eddig csak töredékben ismert Polyidus és Ino című drámák részei. A papiruszon szereplő sorok közül 22 már korábban is ismert volt a tudósok előtt, de mint a La Brujula Verde megjegyzi, az anyag 80 százaléka teljesen új.