A Madeirán tomboló erdőtüzek az UNESCO világörökségi listáján szereplő őserdőt is elérték

Portugália szerdán arra kérte európai uniós partnereit, hogy nyújtsanak segítséget a Madeira szigetén egy hete tomboló erdőtűz leküzdésében, amely már egy, az UNESCO világörökségi listáján szereplő őserdőt is fenyeget.

A regionális kormányt vezető Miguel Albuquerque elmondta, hogy a szárazföldi Portugáliából eddig 136 tűzoltót és elsősegélynyújtó szakembert küldtek a szigetre, míg az Európai Bizottság szóvivője, Újvári Balázs csütörtökön jelezte, hogy az EU stratégiai tartalékát képző repülőgépek közül lét légi tűzoltót küldenek Madeirára Spanyolország területéről.

A futótűz szerdáig nagyjából 5000 hektáron végzett pusztítást, és ebből több mint 500 hektár az elmúlt egy napban égett le. Ez utóbbi már majdnem feleakkora területet jelent, mint amennyi az azt megelőző 24 órában égett le, ami az erdőtüzek tombolásának lassulását jelzi.

Helikopter köröz a Pico do Areeiro-hegység növényzetét pusztító lángok fölött 2024. augusztus 21-én
photo_camera Helikopter köröz a Pico do Areeiro-hegység növényzetét pusztító lángok fölött 2024. augusztus 21-én Fotó: HELDER SANTOS/AFP

A lángok az UNESCO világörökségi listáján 1999 óta szereplő babérlombú őserdő, a Laurissilva egy részét is érintették, ami a maga kategóriájában az egyik utolsó fennmaradt erdőség Európában. A helyi polgári védelem vezetője szerint a kár, legalábbis egyelőre, nem jelentős.

Madeira az év ezen pontján általában hemzseg a turistáktól, de a lángokat tápláló heves szél eleinte a sziget fő repülőterének működését is megzavarta – a funchali repülőtér vezetősége szerint erre a hétre már helyreállt a rend.

A tűzesetek miatt körülbelül 200 embert evakuáltak otthonából, hogy elkerüljék a füstmérgezést, de a legtöbben azóta hazatérhettek. Emberi sérülés nem történt, és a lakóházakat sem érte komoly kár, így elsősorban a természeti károk összegzésénél lesz munkájuk a szakembereknek.