Az asztrológia csupán véletlenszerű találgatás, állítja egy szkeptikus tanulmány

Az asztrológusok a bolygók és a csillagok mozgását elemezve jósolnak az emberek életével, jövőjével kapcsolatban, illetve a horoszkópok alapján adnak személyiségrajzokat, a jellemre vonatkozó analíziseket. Egy részletes tanulmány most azt igyekszik tisztázni, hogy ez random találgatás, vagy lehet valamiféle alapja, valamint arra is kíváncsi, hogy asztrológusok egymás között egyetértenek-e a következtetéseikben.

Működik az asztrológia? Abból a 152 asztrológus részvételével elvégzett vizsgálatból, amelyet a Clearer Thinking nevű kezdeményezés végzett el, az derült ki, hogy nem. Az asztrológusok előrejelzései nem jobbak, mint a véletlenszerű találgatás, és még egymással is csak ritkán egyeznek.

Az asztrológia, vagyis az az elképzelés, hogy a bolygók és a csillagok mozgása befolyásolja, illetve előre jelzi a lehetséges emberi viselkedést, népszerű, függetlenül attól, hogy van-e tudományos alapja, vagy nincs. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az Egyesült Államokbeli felnőttek 27 százaléka hisz benne. Spencer Greenberg, a Clearer Thinking amerikai társadalmi vállalkozás munkatársa új megközelítéssel állt elő, hogy segítsen tisztázni, tévhitről van-e szó – részletezi a New Scientist.

„Azt kérdeztük magunktól, ki tudunk-e dolgozni egy olyan vizsgálati módszert, amely, ha az asztrológia működik, akkor nagy valószínűséggel igazolja is ezt. Ha pedig nem működik, akkor az asztrológia ellen szól” – mondja Greenberg.

Kollégájával, André Ferrettivel hat asztrológust kérdezett meg arról, hogy mit kellene tudniuk egy ember életéről és jelleméről ahhoz, hogy pontosan azonosítani tudják a születési horoszkópját. Ez alapján kidolgoztak egy kérdőívet, és kiválasztottak 12 válaszadót, akiknek a válaszait egy online elérhető teszt részeként használják fel. Ezután 152 asztrológust toboroztak, hogy minden egyes kitöltött kérdőívet öt születési horoszkóp egyikéhez társítsanak. Ezt mindegyik asztrológus minden egyes válaszadó esetében megtette, így a maximálisan elérhető pontszám 12 volt.

Amikor az eredmények beérkeztek, a helyes válaszok átlagos száma 2,49 volt, ami megegyezik azzal, amit random találgatással érnének el. „Ez megkülönböztethetetlen a véletlenszerűségtől” – mondja Greenberg.

Ennek ellenére az asztrológusok általában magabiztosan válaszoltak, 51 százalékuk úgy gondolta, hogy hat vagy annál több helyes választ adott. „Ez tulajdonképpen a kísérletünk kulcsa” – mondja Greenberg. „Ez azt mutatja, hogy a résztvevő emberek nagyrészt hittek abban, hogy meg tudják oldani a feladatot”.

Ráadásul az asztrológusok ritkán értettek egyet egymás választásaival, és még a legtapasztaltabbaknál is 30 százalék alatti volt az egyetértési arány.

A lap idézi Nicholas Campiont, az angliai University of Wales Trinity Saint David asztrológiatörténészét, aki szerint ez a tanulmány jó tesztje a születési horoszkóp jóslásoknak, de nem terjed ki a gyakorlat minden formájára. „Nincs egyetlen asztrológiai módszer” – mondja – „ami számomra azt üzeni, hogy nagyon nehéz objektíven szemlélni, hogy mi az asztrológia, vagy mit állít”.