Kósza rádió-, és Wi-Fi jelek árammá alakíthatók és elektromos eszközöket képesek táplálni

Az olyan apróbb eszközök, mint a fényérzékelők vagy hálózati elemek hamarosan energiát nyerhetnek a háttérben lévő Wi-Fi és Bluetooth jelekből. Ehhez egy olyan kifinomult új eszköz kell, amely a leghalványabb elektromágneses hullámokat is képes elektromossággá alakítani – ismertet egy új kutatást a LiveScience.

A kutatók létrehoztak egy rendkívül érzékeny egyenirányító antennát, amely a kvantumfizika sajátosságait kihasználva hatékonyan alakítja át az elektromágneses energiát egyenárammá. Ilyen módon sikerült is táplálniuk egy egyszerű elektromos hőmérőt. A Nature Electronics című folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy ez a technológia kiterjeszthető lenne a tárgyak internete (Internet of Things) eszközeinek és érzékelőinek táplálására.


A kutatók szerint környezeti rádiófrekvenciás jelek jóval mínusz 20 decibel-milliwatt alatt is regisztrálhatók. Összehasonlításképpen: egy átlagos okostelefon 27 dBm-es jeleket továbbít, míg egy mikrohullámú sütő 60 dBm-es jelekkel működik. A gyenge környezeti jelek hasznosítása érdekében a kutatók a kvantumkutatás egykevéssé ismert területéhez fordultak. A „spintronika” az elektronok kvantum spinjét és annak mágneses mezőkhöz való viszonyát tanulmányozza. Az átalakító eszköz a rádiófrekvenciás jelekben, például a Wi-Fi-ben és a Bluetooth-ban, vagy a fényben található elektromágneses hullámokat egyenárammá alakítja át.