Egy zenész AI-t használva több milliárdszor streamelt zenéket, hogy megkapja utánuk a jogdíjat

09.06. · TECH

Egy amerikai zenészt azzal vádolnak, hogy AI eszközökkel és botok ezreivel több milliárdszor streamelt AI által írt zenéket, hogy aztán több millió dollárnyi jogdíjra tartson igényt. Az észak-karolinai Michael Smith-t csalással és pénzmosással vádolják, ráadásul bűnszervezetben elkövetve, hiszen a csalásokat nem egyedül hajtotta végre – számol be a BBC.

Az 52 éves férfi több százezer, AI által generált dalt használt a streamek manipulálására, ezeket több milliárdszor streamelték több platformon, több ezer automatizált botfiókkal. A hatóságok szerint Smith így több mint 10 millió dollár jogdíjat szerzett az éveken át tartó csalássorozat alatt.

A vádirat szerint Smith olykor akár tízezer aktív botfiókot is működtetett, hogy az AI által generált zeneszámait streamelje. A zeneszámokat egy meg nem nevezett AI zenei cég vezérigazgatójával kötött partnerségen keresztül szerezte, 2018 óta. A bűntárs havonta több ezer zeneszámot szállított neki, a streaming-bevételek egy részéért cserébe.

Egy februári e-mailben maga Smith állította, hogy a meglévő zenéi 2019 óta több mint 4 milliárd streamet és 12 millió dollár jogdíjat generáltak.

Az olyan zenei streaming platformok, mint a Spotify, az Apple Music és a YouTube többnyire tiltják a felhasználóknak, hogy a jogdíjak megszerzése érdekében mesterségesen felpörgessék a streamek számát. A Spotify áprilisban módosította a jogdíjpolitikáját, és erre hivatkozva közölte, hogy a kiadóknak és a forgalmazóknak zeneszámonként díjat számít fel, ha mesterséges streameléseket észlel.

* * *

Minden eddiginél brutálisabb témával, a két és fél éve zajló ukrán háborúval, annak ukrán, orosz és globális hatásaival, valamint a béke esélyével foglalkozunk majd a szeptemberi, csak Qubit+ tagoknak meghirdetett, exkluzív tudományos estünkön, az immár kilencedik Qubit Live-on.

Velünk lesz Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő, lapunk állandó szerzője, a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatója, Rácz András hadtörténész, Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) vezető szakértője és Orbán Krisztián közgazdász, közíró, a globalizáció és a gazdasági világrend elemzője. A jegyek 24 óra alatt fogytak el, ha a következő eseményünkről nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel mielőbb a Qubit+-ra!