Ha kíváncsi vagy, hogyan futott egy dinoszaurusz, akkor nézz meg egy emut!

Valószínűleg hasonló testtartásuk lehetett az emuknak és egyes dinoszauruszféléknek, valamint energiahatékonysági szempontból is hasznos volt, hogy az egyik lábukat a földön tartották, közepes tempójú futás közben.

Pasha van Bijlert, a hollandiai Utrechti Egyetem munkatársa és kollégái azt igyekeztek megérteni, hogy a madarak futási stílusa miért különbözik annyira az emberétől – csakhogy közben a dinoszauruszokról is érdekes dolgokat tudtak meg.

Az emuk (Dromaius novaehollandiae) például, amelyek akár 50 kilométeres sebességgel is képesek sprintelni, köztes tempóban futva mindig a földön tartják egyik lábukat. Úgy tűnt, ez több energiát emészt fel, mint az a futásmód, amely például az emberre is jellemző, vagyis, hogy egy bizonyos fázisban mindkét lába a levegőben van.

A tudósok egy emu mozgása alapján számítógépes modellt építettek, és a különböző futási stílusokat szimulálva mérték az energiahatékonyságot, miközben a különféle madárfajok testtartásának megfelelően változtatták a virtuális madár anatómiáját – ismerteti a New Scientist.

Van Bijlert szerint hajlamosak vagyunk úgy gondolni a futásra, hogy annak mindig van egy légi szakasza. „Azonban az emuknál ez így néz ki: séta, földön futás, légi futás. Tehát van egy külön futóstílusuk, közepes sebességnél.” Energiapazarlónak tűnhet, mondja a kutató, azonban, „ha az izmok görnyedt testtartásban a legerősebbek, és a felegyenesedett testtartás nem lehetséges, akkor van egy olyan sebesség, amelynél a földön futás a legjobb választás. Csakhogy az embernek ez nem megy, merthogy mi képesek vagyunk felegyenesedni.”

A fosszilis bizonyítékok arra utalnak, hogy egyes dinoszauruszoknak hasonló testtartásuk volt, mint a ma élő nagytestű futómadaraknak. A Velociraptoroknak és a Deinonychusoknak viszonylag vékony farkuk és hosszú, tollas mellső végtagjaik voltak, ami a tömegközéppontjuk előre tolódását és görnyedtebb testtartást okozott - magyarázza van Bijlert, aki szerint ez az emuk testtartásához hasonlít. Ez pedig valószínűsíti, hogy hasonlóképpen is futottak.