Csütörtökön hajnalban csaphat le Floridára a pusztító erejű Milton

A Nemzeti Hurrikánközpont előrejelzése alapján helyi idő szerint szerda este hét azaz magyar idő szerint csütörtök hajnali 1 óra körül közelíti meg a Florida nyugati partvidékét. Maximális szélsebessége egyébként 260 km/ óra. Szerda délben mintegy 480 kilométernyire volt Tampától délnyugatra.

photo_camera Grafika: Qubit

Az elmúlt napokban feszült várakozás, készülődés és drámai evakuálás előzte meg a pusztító erejűnek ígérkező hurrikán érkezését. Az ötös kategóriájú, azaz rendkívül veszélyes hurrikán középpontja Tampa környékén érheti el a félszigetet, az akár 285 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak St. Petersburg és Fort Myers városát is érintheti.

A Milton hurrikán várható útvonala a legfrissebb október 9-ei előrejelzés szerint
photo_camera A Milton hurrikán várható útvonala a legfrissebb október 9-ei előrejelzés szerint Fotó: NOAA

A Milton hurrikán hármas kategóriájú viharrá gyengülhet, amikor majd Tampa város közelében ér partot – írja meteorológusokra hivatkozva a BBC.

A jelenleg ötös kategóriájú Milton az elmúlt évszázad legsúlyosabb vihara lehet, amely ezt a területet érte – 3-4,5 méter magas árhullámmal és helyenként akár 3-400 milliméternyi csapadékkal.

photo_camera Grafika: Qubit

John Morales floridai meteorológus szerint a vihar „még ha veszít is erejéből, akkor is négyes vagy hármas kategóriájú hurrikán lehet, amikor partot ér”. A szakember hozzáteszi, hogy a Milton „elég merőleges” szögben vonul Florida nyugati partja felé. A hurrikánok általában a Karib-tenger nyugati részéből érkeznek, és ferde szögben közelítik meg Florida nyugati partjait, a Milton azonban a Mexikói-öböl nyugati része felől érkezik. „Ez még magasabb viharhullámot okoz: az áradás mérete nagyobb lesz a megközelítési szög miatt”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás