Kevesebb mint egy nap alatt érte el az 5-ös erősséget a Milton hurrikán, amely katasztrofális pusztítással fenyegeti Floridát

Rendkívül súlyos fenyegetésnek nevezte az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) a Florida nyugati partjai felé közelítő Miltont, amely hétfőn szinte példátlanul gyorsan, mindössze 18 óra leforgása alatt vált 1-es erősségű hurrikánból 5-ös erősségűvé.

A magyar idő szerint kedd reggel 8-kor kiadott hivatalos tájékoztató szerint a hurrikán keleti irányba halad a mexikói Yucatán-félszigettől északra, és 250 kilométer per órás állandó szélsebesség jellemzi. A Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán a Milton ezzel pillanatnyilag egy 4-es erősségű hurrikán, de szélsebessége csak 2 kilométer per órával marad el az 5-ös kategória kritériumától.

Florida kormányzója, Ron DeSantis egy hétfői sajtótájékoztatón arra figyelmeztette a lakosságot, hogy fogytán az idő az evakuációra. „Arra kell készülnünk, hogy ez egy szörnyeteg lesz” – mondta a hurrikánról. A Milton hétfő este így festett az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) GOES-19 műholdjának nagy felbontású felvételén:

link Forrás

A Nemzeti Hurrikán Központ figyelmeztetése szerint a Milton várhatóan tovább növekszik majd, és szerdán hihetetlenül veszélyes hurrikánként közelíti meg Florida nyugati partvidékét. A jelenlegi előrejelzés szerint erre helyi idő szerint szerda este 7-kor (nálunk csütörtök hajnali 1 óra) kerül sor, és a hurrikán középpontja Tampa környékén érheti el a félszigetet.

A Milton hurrikán várható útvonala a kedd reggeli előrejelzés alapján
photo_camera A Milton hurrikán várható útvonala a kedd reggeli előrejelzés alapján Forrás: NOAA/Nemzeti Hurrikán Központ (NHC)

A part mentén pusztító vihardagály, és hurrikán-erejű széllökések várhatók, amely a nagyobb városok közül Tampát, St. Petersburgot és Fort Myerst érintheti. A Tampa-öböl régió hárommillió embernek ad otthont, és 1921 óta nem tapasztalt nagyobb erősségű hurrikánt. A hatóság várakozásai szerint a Milton megtartja intenzitását és hurrikánként halad majd át a floridiai-félszigeten, így hurrikán-erejű széllökései a partoktól távoli területeket is elérhetik majd.

„Ez a hurrikán közelít ahhoz a matematikai határhoz, amit a Föld légköre az óceán felett képes létrehozni” – írta az X-en (korábban Twitter) kedd hajnalban Noah Bergren, a floridai FOX35 Orlando csatorna meteorológusa. A szakember hozzátette, „nem találok szavakat, hogy meteorológiailag leírjam önöknek a hurrikán apró szemét és intenzitását”. A hurrikán középpontjában található szem ekkor 6,1 kilométer átmérőjű volt, és légnyomása 897 millibár körül mozgott, és 289 kilométer per órás, azaz bőven 5-ös erősségű szélsebesség jellemezte, amivel az atlanti-óceáni térségben valaha észlelt negyedik legerősebb trópusi ciklonnak számít.

link Forrás

Ryan Maue hurrikánokkal foglalkozó meteorológus szerint a Milton középpontjának nyomása a legalacsonyabb, amit az elmúlt majdnem 20 évben egy Atlanti-óceáni hurrikán esetén mértek. A korábbi rekordot a 2005 októberi Wilma hurrikán tartotta, amely szintén áthaladt a floridai-félszigeten.

link Forrás