A világ leghosszabb mérgeskígyó faját fedezhették fel a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigetek egyik tengerparti erdejében talált, több mint 3 méter hosszú mérges kígyóval kapcsolatban kiderült, hogy egy új fajról van szó.

Kutatók a világ legnagyobb mérges kígyóját, az Ázsia délkeleti részén elterjedt királykobrát (Ophiophagus hannah) tanulmányozták, jó ideje választ keresve arra, hogy a királykobrák egyetlen változatos fajnak vagy pedig több különálló fajnak minősülnek-e. A vita eldöntésének reményében több mint nyolc éven át, több mint 150 királykobrát kutattak fel számos ázsiai országban, elemezték DNS-üket és összehasonlították külsejüket, életmódjukat.

A Fülöp-szigeteki királykobrák genetikailag és vizuálisan is különböznek egymástól, a kutatók kutatók tehát arra jutottak, hogy egy új fajt fedeztek fel, az Ophiophagus salvatanát. Veszélyesen mérgező ragadozókról van szó, amelyeket a tengerparti erdőkben, városi parkokban és mezőgazdasági területeken találunk, de egyelőre táplálkozásuk és életmódjuk még kevéssé ismert – olvasható a felfedezést ismertető European Journal of Taxonomy című szakfolyóiratban.