A patkányok képesek megkülönböztetni egymástól a fehérborokat

Egy, a Journal of Animal Cognition című szakfolyóiratban februárban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy állatok képesek-e megkülönböztetni a nagyon összetett illatingereket. Az embernek jellemzően kevesebb funkcionális szaglóreceptora van, mint más emlősöknek, azonban a beszédünk, azaz a nyelvhasználat és a magasabb kognitív képességeink ezt kompenzálják.
A kérdés az volt, hogy állatok, például a patkányok képesek-e a különböző érzékelési dimenziókkal rendelkező illatokat ugyanolyan szinten érzékelni, mint az emberek.
A kísérletben a kutatók a bort használták szagló ingerületként, mivel rendkívül összetett kémiai keverék, amelyben rengeteg a finom árnyalat. A kutatók két fehér fajtát, a rizlinget és a sauvignon blanc-t választották a tesztekhez, mivel ezek a szőlőfajták általában aromásak, és nagyon jellegzetes tulajdonságaik vannak.

A patkányok először a teszt képzési részén estek át, ha úgy tetszik, egy minősített sommelier tanfolyamon. A kísérletben négy különböző sauvignon blanc szerepelt, Franciaországból és Chiléből, valamint négy rizling Németországból, Franciaországból és Ausztriából. Mindegyik patkányt egy moduláris tesztkamrába helyezték, amely speciális illatszóró rendszerrel volt felszerelve. A patkányokat arra trenírozták, hogy jutalomfalatot várjanak, ha egy bizonyos fajta bor van jelen, azaz, hogy megtanulják megkülönböztetni a jutalomhoz kötött bor illatát a többitől.
A tesztelési szakaszban minden fajtához új borokat választottak ki, köztük sauvignon blanc-t az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Új-Zélandról, valamint rizlinget Franciaországból, Németországból és Ausztráliából, amelyeket véletlenszerű sorrendben mutattak be a patkányoknak. Azt, hogy a patkányok a szőlőfajták között képesek voltak-e különbséget tenni, az határozta meg, hogy a kísérleti szakaszban a jutalommal társított borra reagálva megnyomtak-e egy kart vagy sem.
A patkányok képesek voltak különbséget tenni a rizling és a sauvignon blanc között. A tesztben a betanított borok esetében 94 százalékos volt a szőlőfajta helyes azonosítása, az új borok esetében pedig 65 százalékos. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a patkányok megfelelő tréninggel képesek megkülönböztetni az összetett illatkategóriákat.