Európai bankká alakul, és bitcoinra is ad majd hitelt a Revolut

2017.11.09. · gazdaság

Bankká alakulna a 2015-ben alapított, londoni székhelyű pénzügyi startup, a Revolut. A cég most egy prepaid, vagyis feltöltőkártyás alkalmazást működtet, amellyel egyszerűen és olcsón lehet pénzt utalni és felvenni. A legújabb tervek szerint az év végén elkezdhetik a betétgyűjtést és hitelezést, amiből már profit is befolyhat.

Bár a szolgáltatás nem teljesen ingyenes, a Revolut kártya és az alkalmazás használata sokkal olcsóbb, mint bármelyik bank hasonló szolgáltatáscsomagja. A kártyára az appon keresztül utalható pénz, de a tranzakciót a számlevezető bank nem utalásnak, hanem kártyás vásárlásnak tudja be. A Revolut ugyanakkor nem számít fel utalási díjat, vagyis a tranzakció ingyenes. Elvileg. Gyakorlatilag lesz költsége, mivel a Revolut csak euró, dollár vagy angol font alapú számlát vezet, a számlavezető bank pedig úgy kezeli a tranzakciót, mintha külföldön fizetett volna a számlatulajdonos, vagyis az árfolyamkonverzió miatt nagyjából két-három százalékos díjat számol fel. A bankok a középárfolyamnál rosszabbul váltják a devizákat, ezt a költséget kell megfizetni.

De hogy lesz ebből pénz?

A Revolut kártya és app előnye, hogy egy másik Revolut kártyára is át lehet tenni a pénzt akár éjszaka vagy hétvégén is, miközben a hazai bankközi utalás egyelőre csak hétköznap, nap közben működik, és akkor is kell néhány óra ahhoz, hogy megérkezzen az utalt összeg.

A Revolut kártyát mindemellett inkább külföldön érdemes használni. Itthon nem éri meg vele fizetni, mert Magyarországon is külföldi vásárlásnak veszi a költéseket, külföldön viszont ilyen különbség nincs, ott ingyenesen lehet vele készpénzt felvenni az ATM-ekből.

Revolut
photo_camera Pár katt és kész, nem számol a lépésszámláló Fotó: F. Szabó Emese

A Revoluthoz hasonló cégek esetében nem is az a kérdés, hogy ki tudnak-e találni valami iszonyatosan menő szolgáltatást, hanem az, hogy pénzt is tudnak-e vele keresni. Hasonló projektek azért fuccsoltak be sorra – vagy termelik a gigantikus mínuszokat hosszú évekig –, mert nem sikerült haszonra fordítani az innovációt. Jó példa erre a tömegeket megmozgató online pénzváltó, a Transferwise, amely hat év után volt képes először profitot kimutatni.

Litvániából terjeszkedik Európa felé

A Revolut, amelynek tervei között szerepel, hogy virtuális valutákra, így Bitcoinra is adna hitelt, a napokban bejelentette, hogy nemsokára európai banki működési engedélyt kér, várhatóan már novemberben-decemberben. A litván jegybankkal már tárgyalnak is – egy cég az unió bármely tagállamában beszerezheti a szükséges engedélyt, majd bármely más tagállamban megjelenhet szolgáltatásával. Ez a Brexit miatt Londonban már nem működik, ezért kell a Revolutnak a kontinensre jönnie. A cél, hogy a kis összegű kölcsönök mellett klasszikus hitelezéssel és betétgyűjtéssel is foglalkozni tudjon. Ebből még nem egyértelmű, hogy a most elérhető szolgáltatások ingyenesek maradnak-e, de vélhetően az a cél, hogy az alapszolgáltatások, amelyekkel bevonzzák az ügyfeleket, ne legyenek fizetősek, minden más viszont igen. Azzal, hogy a Revolut deklaráltan virtuális bank marad, rengeteg költséget meg tud spórolni, így elvileg képes lesz jóval a piaci szereplők ajánlatai alá ígérni.