Grúziában olyan ütemben születnek a gyerekek, hogy egész Európa megirigyelhetné

2017.11.14. · gazdaság

Talán egyetlen férfi sem lesz képes olyan erővel hatni a magyar anyákra, ahogyan II. Illés pátriárka a grúziai nőkre hat: a hatalmas népszerűségnek örvendő egyházi vezető 2007-ben hirdetett nagy keresztelési kampányt, így sarkallva a családokat gyermekvállalásra. II. Illés azt ígérte, hogy minden a családokba harmadikként, negyedikként (és így tovább) született gyereket személyesen keresztel meg.

Ez a rendkívül vallásos országban elég volt ahhoz, hogy rohamléptékben emelkedjen a születések száma, és ezzel együtt az abortuszok számában is jelentős csökkenés következett be. Az egyházfi azóta sem tétlenkedik, évente négyszer tömeges keresztelőn tesz eleget kötelezettségének, és a bejelentés óta több mint 30 ezer babát tartott a keresztvíz alá. Grúziában a születésszám a 2007-es nagyjából 50 ezerről jócskán 55 ezer fölé kúszott, ami azt jelenti, hogy tíz év alatt több mint 10 százalékkal nőtt a születések száma.

A bébibumm itt még nem ért véget, 2013-ban az állam ugyanis teljes mellszélességgel a pátriárka szándékai mellé állt, és megemelte a gyerekek után járó támogatást. Ennek a hátterében nem az állt, hogy az állam hangosabb akart lenni az egyháznál, sokkal inkább az, hogy a káprázatos születési statisztikák ellenére Grúziát demográfiai katasztrófa fenyegeti – az országból ugyanis folyamatosan költöznek el a lakosok, és a grúz népesség abszolút értékben csökken.

A 2013-as reform után a korábban 126 napig járó fizetett szülői szabadság 183 napra emelkedett, a nem fizetett pedig 477-ről 730-ra, emellé pedig extra pénzt is kaptak a családok. A korábban 250 dolláros egyszeri juttatás 400 dollárra emelkedett, a negyedik gyerek után pedig 800 dollárra, ráadásul a ritkábban lakott térségekben a legalább három gyereket nevelő szülők évi 850 dolláros juttatást is kapnak 2013 óta.

photo_camera Ivane Csikartirtisvili, grúz politikus és II. Illés

Európa nem akar sokasodni

Ez még Magyarországon sem rossz pénz, hiszen egy gyerek után több mint 100 ezer, a negyedik után 200 ezer forintról van szó, illetve havi majd' 20 ezer forint juttatásról. Grúziában ráadásul ez a pénz sokkal többet ér, mint nálunk, hiszen míg Magyarországon az egy főre eső GDP 2015-ben 26,4 ezer dollár volt, addig Grúziában alig haladta meg a 9 ezret.

Az eredmény magáért beszél: Grúzia termékenységi arányszáma 2015-ben 2,2 volt – ez a szám azt mutatja meg, hogy ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet. A populáció fenntartásához a 2,1-es érték az ideális, amit Grúzia nemcsak hogy elért, hanem még túl is szárnyalt.

Az európai országokat nézve sehol máshol nem tapasztalható hasonló növekedés, sőt jellemzően igencsak messze vannak még a 2,1-es számnak akár csak a megközelítésétől is: az unió termékenységi arányszáma tavaly 1,6 volt. Ez a korábbi évekhez képest kis mértékű javulást jelent ugyan, ám ez annyit ér, mintha kiskanállal meregetnék ki a matrózok a vizet a süllyedő hajóból. Európában Izland, Svédország, Norvégia és Franciaország rendelkezik viszonylag magas termékenységi arányszámmal. Magyarország és a régió államai nagyjából ugyanazon a szinten állnak: az arányszám meglehetősen alacsony, és nem is sikerül tartósan növelni.

link Forrás

Porlik, mint a szikla

Európában nem is csak a születésszám növelése, hanem a hirtelen csökkenés is gondot okoz: a válság hatására a legtöbb tagállamban jelentően visszaesett a gyermekvállalási kedv. A Max Planck Intézet a születésszámok alakulását a munkanélküliség alakulásával vetette össze, és az eredmény drámai: a déli országokban szinte teljesen ellentétes ívet rajzolt a két ráta, vagyis ahogy nőtt a munkanélküliség, úgy csökkent a születésszám.

A gyerekvállalás elhalasztását ugyanakkor nem lehet pusztán azzal magyarázni, hogy a nők nem akarják szegénységbe szülni a gyerekeiket, hiszen a szülési kedv a középosztálybeli nőknél is csökkent szerte Európában, sőt a válság utáni romló mutatók kifejezetten a jóléti államokra jellemzők – derül ki az Economist cikkéből. Az okok rendkívül sokrétűek, köztük az egyik legfontosabb 2008-ban kirobbant válságot követő ingatlanpiaci sokk is a gyerektelenség irányába terelte az embereket.

photo_camera Hogy lesz több kis sonka? Fotó: pixabay

De mi lehet a titok?

A grúz csodát nem magyarázza a földrajzi fekvés, a történelem vagy a Kaukázus havas csúcsai, a környező országokban sem látni ugyanis hasonlót. A szintén 1991-ben függetlenedett Örményország belesimul az európai trendbe, Törökország és Azerbajdzsán pedig egészen más ívet ír le: ott az elmúlt években kezdett csökkenni a ráta, amely azonban még mindig 2,1 felett van.

A grúz csoda tehát Európában teljesen egyedülálló, épp ezért érdekes, mi lehet a titok nyitja. Könnyű volna azt mondani, hogy a megoldás a vallásban, a vallásos hozzáállásban és a keresztényi szeretetben van, ám erre az adatok rácáfolnak. Lengyelország vagy Olaszország, amelyek hagyományosan klerikálisabb államok az európai átlagnál, egyáltalán nem mutatnak hasonló trendeket, sőt. Mindkét országban drámaian alacsony a termékenység. Az olasz kedvetlenség egyik magyarázata az lehet, hogy irreálisan magas a társadalmi elvárás arra nézve, hogy az anya ne dolgozzon, amíg a gyereke iskolás korú nem lesz.

Magyarország egyebek mellett a juttatások bővítésével igyekszik javítani a gyermekvállalási kedvet, ám a KSH tanulmánya szerint bár a gyermekvállalás elodázásának komoly szerepe van abban, hogy a fiataloknak nincs saját lakásuk, a családi otthonteremtési támogatás egyelőre mégsem gyakorol közvetlen hatást a születésszámra.