Ész Ventura: Helyezd át a gyufaszálakat úgy, hogy egy négyjegyű prímszám legyen az eredmény!

1. feladvány: A legkreatívabb prím

Egy betű egyben történő átmozgatásával, és ezután legfeljebb három szál gyufa áthelyezésével elképzelhető-e, hogy az ábrán látható gyufákra úgy tekintsünk, mint egy négyjegyű pímszámra? Haladóknak: a fenti módon elő tudunk-e állítani ezekből olyan prímszámot, amelynek minden számjegye különböző, sőt a számjegyeinek az összege is prímszám?

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Aki nem kíván ott szerepelni, kérjük külön jelezze. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal feltüntetni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: november 24. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Követési, lájkolási, megosztási lehetőség: Qubit.hu a Facebookon 

Frissítés: MEGOLDÁS

Tudós? Akkor ateista!

Stellan Ottosson svéd szerző magyarul frissen megjelent Darwin-életrajza érdekes, de meglehetősen egyoldalú képet ad az evolúcióelmélet atyjáról, a tudósról, apáról, angolról, ateistáról és teológusról.

Száz méter mély szénhidrogéntavakat találtak a Titánon

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán ősi Földre emlékeztető viszonyai, vastag légköre, szénhidrogéntengerei és tavai, szénhidrogén-esőzése, vándorló dűnéi, folyóvölgyei, érdekes szerves kémiai folyamatai és felszín alatti globális folyékony vízrétege az egyik legizgalmasabb tudományos célponttá teszik a holdat Naprendszerben.