A Google 11 hónapig titokban követte, merre járnak az Android-felhasználók

2017.11.23. · TECH

Az Android-felhasználók helyadatait 2017 elejétől kezdve gyűjtötte a Google, még úgy is, ha a telefonon ki volt kapcsolva a geolokációs szolgáltatás, de még SIM kártya behelyezése sem kellett hozzá, csak egy internetcsatlakozás – írja a Quartz. A készülékek a környező adótornyoktól gyűjöttek információt, amit aztán visszajuttattak a Google-nek, anélkül, hogy a cég bármilyen módon felhívta volna erre a felhasználók figyelmét.

Az adatok az Android-készülékek push értesítéseket és üzeneteket kezelő rendszerén keresztül jutottak el a Google-höz az elmúlt 11 hónapban. A Quartz-nak a Google egyik szóvivője azt mondta, hogy az információkat soha sem tárolták vagy használták fel, a cég pedig már meg is kezdte a gyakorlat megszüntetéséhez szükséges lépéseket: ígéreteik szerint november végéig már senkitől nem gyűjtenek helyadatokat a felhasználók tudta nélkül.

A Google januártól kezdve kísérletezett azzal, hogy a cellaazonosító kódok felhasználásával javítsa az üzenetküldési sebességet, de a szóvivő szerint ezt a fejlesztést végül nem élesítették, így az adatokat is azonnal törölték. Egy a céghez közeli forrás szerint az összes androidos telefonon alapból futó Firebase Cloud Messaging szolgáltatáson keresztül folyt az információgyűjtés, így minden Android-felhasználót érintett. Az adatokat titkosítva kapta meg a Google, de elképzelhető, hogy a különböző kémprogramokon vagy más hackelési módszereken keresztül idegenek is hozzájuthattak az egyedi azonosítóval ellátott, így könnyen visszakereshető telefonok információihoz.

Etikus?

Az eljárás etikus voltát némileg megkérdőjelezi a cég adatvédelmi irányelveiben a helyinformáció alatt szereplő szöveg, amelyben szerepel ugyan, hogy a Google gyűjthet adatokat, arról viszont nem esik szó, hogy ezt a felhasználó tudta nélkül is megteheti:

„Amikor Google-szolgáltatásokat használ, az aktuális tartózkodási helyére vonatkozó adatokat gyűjthetünk, és azokat feldolgozhatjuk. A tartózkodási hely meghatározására különféle technológiai megoldásokat használunk, például IP-címet, GPS-jeleket, illetve más érzékelőket, amelyek információkat szolgáltathatnak a Google-nek a közeli eszközökről, Wi-Fi hozzáférési pontokról és átjátszótornyokról”.

Bár a Google állítása szerint nem használta fel a titokban gyűjtött geolokációs adatokat, azok dollármilliárdokban mérhető értékű információnak minősülnek. A cég ugyanis kiadhatja hirdetőinek a felhasználók adatait (például azt, hogy milyen üzletekben fordultak meg az utóbbi időben), hogy helyi alapon célzott hirdetésekkel bombázza őket.

A Google-ről nem először derül ki, hogy titokban gyűjti az androidosok helyadatait: 2011-ben akkor robbant ki a botrány, miután először az Apple-t leplezték le, hogy titkos fájlban rögzíti, merre jár az iPhone-os felhasználó.