Rejtélyes néma gif: minden ötödik ember hallja. Te hallod?

2017.12.05. · tudomány

Nem kevesen járkálnak köztünk olyan csodabogarak, akik hallani vélik az alábbi – önfeledten ugrókötelező távvezetékoszlopokat ábrázoló – gif hangját.

A kísérlethez nem kell felcsavarni a hangot, mert hangsáv híján füllel természetesen nem hallatszik semmi. Kollégánk például mély, elefántdübörgésre emlékeztető hangot „hall”, illetve vél hallani, valahányszor a játszi oszlop földet ér.

link Forrás

Bár a Qubit szerkesztőségében ő az egyetlen, a Verge cikke szerint minden ötödik ember tapasztalhatja a különös jelenséget.

Az illúzió érzékszerveink működésével áll kapcsolatban, a szineztézia egyik megnyilvánulási formája – magyarázta Cristopher Fassnidge, a Londoni Egyetem pszichológus doktorandusza. Szineztéziáról akkor beszélünk, ha érzékszervi percepcióink összekapcsolódnak az agyban, például ebben az esetben a látottak a hallottakkal.

Bezzeg Rimszkij-Korszakov!

A hanggal asszociálható mozgások kifejezetten gyakoriak: ha egy labdát látunk pattogni, szinte halljuk a hozzá tartozó hangot. A szinesztetikus párosítás megnyilvánulhat ilyen egyszerű formában, gyerekkorban rögzült emlékek alapján is, de vannak extrémebb példák, mint Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov orosz zeneszerzőé, aki színekként is érzékelte a különféle zenei hangokat. Viszonylag elterjedt jelenség viszont, hogy az ember színeket társít a betűkhöz, a számokhoz, de akár a hét napjaihoz vagy a hónapokhoz is.

Fassnidge szerint tehát a szineztézia lehet a legvalószínűbb magyarázat a távvezetékes giffel kapcsolatos titokzatos tapasztalásra. A kutató műhelyében konkrétan vizuálisan kiváltott hallási válasznak (vEAR-nek) nevezik a jelenséget, és éppen most vesznek fel adatokat egy kutatáshoz ebben a keveset vizsgált témában.

Legutóbbi tanulmányuk szerint akár az emberek 20 százaléka is tapasztalhatja a szinesztéziának ezt a válfaját, míg az érzékszervi benyomások keveredésének egyéb formái esetében csak 2-4 százalék ez az arány.

Fassnidge szerint lehetséges, hogy sokkal többen belekóstolnak a vEAR szépségeibe anélkül, hogy egyáltalán észrevennék, például igazinak hisznek egy hangot csak azért, mert az adott helyzetben indokoltnak tűnik éppen azt hallani. Sokan nem is tudnak különleges képességükről, amíg egy, a fentihez hasonló hangos gif rá nem ébreszti őket erre.

Szineztézia a párhuzamos univerzumból

Az ugrándozó távvezetékoszlop egyébként igazi internetes örökzöld, amit a HappyToast Twitter 2008-ban indított útjára heti Photoshop-kihívása részeként. Később a BBC3-on sugárzott, párhuzamos univerzumban játszódó The Wrong Door sorozatban is leadták, és a képsor több ezer változatban létezik az interneten, de most először figyeltek fel érzékszervi benyomásokat összezavaró voltára.

Nem ez az egyetlen hasonló, szineztéziailag terhelt videó: a libikókázó elefántokat például szerkesztőségünk több tagja is hallani véli.

Az asztalt ütő és tapsoló kezeknek pedig automatikusan a Queen We Will Rock You-ját kellene előhívniuk az arra fogékony agyakban.

Még mindig semmi? És ezt hallod?

link Forrás