1979. augusztus 12: a nap, amikor a Dunántúli Napló lemajmozta Csubakkát

2017.12.14. · majom

Fekete betűkkel íródik be a filmtörténetbe 1979. augusztus 12.: ez volt az a nap, amikor a Dunántúli Napló egy képaláírásban – talán szándékosan, talán figyelmetlenségből, talán soha nem tudjuk meg, miért – nemes egyszerűséggel lemajmozta Csubakkát, a közismert vukit.

Így történt:

photo_camera Csubakka, aki nem majom Forrás: Dunántúli Napló, 1979. augusztus 12.

A Napló kritikusának egyébként, aki a Film in Review című szaklapból merítette információit az első Star Warsról, már látatlanban is tetszett a film: „A történet nagyon is emberi; jó és rossz, emberség és gonoszság harca, melyet a technika ismert és elképzelt eszközeivel egy más galaktikába helyezett át a rendező. Egyetlen célt szolgál; a szórakoztatást” – írta a Baranya megyei napilap.

No szex, vér is csak néhány csepp

„Nincs benne szex, vér is mindössze néhány csepp, hiszen gyerekeknek szól – a minden emberben ott rejtőző gyermeknek. Vannak fénysebességnél gyorsabban haladó űrhajók, csipogó, villogó, jószívű robotok, lézersugaras fegyverrel harcoló emberek, vagyis minden, ami egy igazi kalandfilm kelléke – ismertette az ismeretlen szerző a számára teljesen ismeretlen filmet. – Egy olyan kalandfilmé, mely nem megtörtént dolgot rekonstruál, de elképzelhető a fantázis világában. Abban a világban, melyet álmunkban látunk leginkább, mikor a valós és valótlan dolgok testet öltve életre kelnek. Ily módon mesefilm, űrméretű ezeregyéjszaka; mai, modern tündérmese.”

A Star Warst, amit Magyarországon „Csillagok háborúja” címen ismerhetett meg a nagyközönség, négy nappal később, 1979. augusztus 16-án mutatták be a pécsi Petőfi filmszínházban.