Újabb tévhit dőlt romba: a kalcium és a D-vitamin nem segít megelőzni a csonttörést

2017.12.29. · tudomány

Egy ötvenezer fő részvételével végzett kutatás szerint nincs kimutatható összefüggés a kalciumtabletta és a D-vitamin szedése, illetve a csont erőssége között. Bár makacsul tartja magát a vélekedés, hogy a kalcium erősíti a csontokat, a vizsgálati eredmények szerint ezt nem bizonyítja semmi. Kínai kutatók 2006-ig visszamenőleg 33 kísérlet eredményét elemezték. A kutatásban 50 évnél idősebb alanyok vettek részt. Egy részük csak kalciumot szedett, más részük D-vitaminnal kombinált kalciumot, a kontrollcsoport pedig placebót kapott.

Az eredmények alapján nem volt kimutatható, hogy kevesebb csípőcsonttörést szenvedtek volna el akár a csak kalciumot, akár a kalcium és D-vitamin kombinációját szedő alanyok a kontrollcsoporthoz képest. Mindez azt jelenti, hogy nem feltétlenül érdemes zsákszámra szedni a vitaminokat, sőt vannak olyan vélemények is, melyek szerint az egész nem több pénzkidobásnál.

Más kutatások szerint a lehető legjobb, amit tehetünk, ha megfelelő étrendet választunk. A tápanyagok ugyanis a legkönnyebben és a leghatékonyabban az élelmiszerekből szívódnak fel, minden más megoldás ennek csak a kiegészítője lehet. A zöldségben, gyümölcsben és rostban gazdag étrend mellett egy-egy hatóanyag pótlásának van értelme, így akár a magnézium, akár szükség szerint a vas vagy a folsav bevitelét meg lehet emelni, de az általános multivitaminok szedésének nem sok értelme van – foglalta össze a lényeget a Harvard Egyetem orvosi karának kiadványa, a Harvard Health Publishing. Ráadásul a túlzott vitaminfogyasztás káros is lehet: a szervezetben felhalmozódó A-vitamin mennyisége például toxikus hatással is járhat.

Vagy mégis?

Nem ez az egyetlen kutatás ugyanakkor, amely a kalcium és a D-vitamin csonttörésre gyakorolt hatását vizsgálta. Még 2013-ban az Egyesült Államokban az egészségügyi megelőző szolgáltatásokkal foglalkozó munkacsoport (US PSTF) arra jutott, hogy a legtöbb vizsgált esetben nem lehetett eldönteni, segít-e a kalcium és D-vitamin kombinációja a csonttörés elkerülésében. Vizsgálták a menopauzán átesett nők szervezetére gyakorolt hatást – a menopauza után drámaian csökken a csontsűrűség –, itt az egyéb, részleteiben nem elmezett káros hatások erősebbnek bizonyultak, mint a vélt előny.

Egyedül a 65 év felettiek esetében állította azt a kutatás, hogy a D-vitamin csökkenti az időskori csonttörések gyakoriságát, márpedig ezek az esések gyakran csonttöréssel járnak. Ezt a kutatást ugyanakkor a szervezet épp felülvizsgálja – a módosítások részben már megismerhetők. Ennek alapján az újravizsgált területeken nem találtak kellő bizonyítékot a D-vitamin és a kalcium prevenciós hatására.