Már le kellett volna esnie, de áprilisig csak földet ér a Mennyei Palota

2018.01.03. · tudomány

A hivatalos tájékoztatás szerint 2017 második felében kellett volna visszatérnie a Föld légkörébe a 2011. szeptemberben, a kínai katonai űrprogram keretében orbitális pályára állított Tienkung-1 űrállomásnak. Ám ez mindezidáig nem történt meg – írta a Quartz. (A Tienkung-1 valójában egy emberi tartózkodásra is alkalmas, űrállomássá is alakítható objektum dokkolóállomása, az egyszerűség kedvéért a cikkben űrállomásnak nevezzük.)

2016 szeptemberében a Kínai Emberes Űrrepülési Hivatal elismerte, hogy elvesztette az irányítást a Tienkung (magyarul: Mennyei Palota) felett, de nincs nagy baj, mert az alig 8,5 tonnás objektum nem tért le pályájáról. Az amerikai nonprofit ügynökség, az Aerospace Corporation adatai szerint azonban már 2016 júniusától fogva szabálytalanságok észlelhetők az űrbázis mozgásában.

A Mennyei Palota pályájának változásai
photo_camera A Mennyei Palota pályájának változásai Fotó: aerospace.org

A legfrissebb megfigyelések azt mutatják, hogy a Mennyei Palota röppályája 100 kilométerrel alacsonyabb (mindössze 287 kilométer magasságú), mint a bejelentéskor volt. A 2013-ban még űrhajósokat is fogadó űrbázis a legújabb számítások szerint a nyugati hosszúság 43. és a déli szélesség 43. foka közötti sávban léphet be a légkörbe, ahol javarészt elég, ami pedig megmarad belőle, azt is az óceán habjai nyelik el. Az Aerospace Corporation szakértői úgy kalkulálnak, hogy a Tienkung-1 legkésőbb idén áprilisig apró részekre szakadva elég a légkörben, legfeljebb parányi darabjai érik el a felszínt.

Az USA, Brazília és Kína érintett szárazföldi területein lakóknak minimális az esélye arra, hogy egy szép tavaszi napon fejükre essen az űrbázis valamelyik darabja. Ilyesmi eddig csupán egyszer fordult elő az űrkutatás történetében. 1997-ben az oklahomai Tulsa városának parkjában sétáló Lottie Williams vállát találta el az 1996-ban a NASA által felbocsátott Delta II hordozórakéta 15 centiméter átméréjű darabja.