Mérgezés tizedeli a baglyokat a kaliforniai marihuánaültetvényeken

2018.01.12. · tudomány

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a mérsékelten fenyegetett fajok között számon tartott nyugati erdeibagoly (Strix occidentalis) kaliforniai populációjának pusztulásáról számolt be legfrissebb számában az amerikai vadmadárvédelmi szakfolyóirat, az Avian Conservation and Ecology legfrissebb száma.

Mourad Gabriel, a University of California állatorvosi tanszékének kutatója 2012 és 2015 között vizsgálta Délnyugat-Kaliforniában a nyugati erdei baglyokat, és egyre gyakoribb elhullásokat tapasztalt. Kiderült, hogy az általa ismert populáció 70 százalékának szervezetében kimutatható volt a patkányméreg, amelyet a környéken ebben az időszakban gombamód szaporodó marihuána-farmerek szórtak ki ültetvényeik védelmében. A rágcsálók tudniillikk szeretik a füvet. Nem feltétlenül tudatmódosító hatása, hanem elsősorban tápanyag-gazdagsága miatt.

Pihenő nyugati erdeibaglyok
photo_camera Pihenő nyugati erdeibaglyok Fotó: Wikipédia

A kutatás által vizsgált Humboldt, Mendocino és Del Norte megyékből már korábban is érkeztek jelentések arról, hogy a mezőgazdasági termékekben patkányméreg-maradványt találtak. A régióban található közel 15 ezer kisebb-nagyobb ültetvény gazdái ugyanis, fittyet hányva a növényvédelmi előírásokra, jóval nagyobb dózisban alkalmazták a rágcsálóirtó-szereket. Ráadásul az ültetvényeket sokszor hosszú ideje nem művelt parlagföldeken, esetleg frissen feltört területeken hozzák létre. Az erdők és a szántóföldek határán, a fával fedett területek és a nyílt gyepek mezsgyéjén vadászó faj egyedeinek ez lett a veszte: még élő, de már megmérgezett rágcsálókat zsákmányoltak, a méreg pedig velük is végzett.

„Az elpusztult példányokkal egyértelműen a bromadiolon nevű második generációs hidroxikumarin-származék végzett, amit véralvadásgátló és K-vitamin antagonista hatása miatt rágcsálóirtó hatóanyagként használnak” – nyilatkozta Gabriel. A kumarinszármazékoknak közvetlen érfalkárosító hatása is van. Mindezek következtében az erek már minimális mechanikai hatásra sérülnek. Így csakhamar a test legkülönbözőbb részeiben és gyakran a testnyílásokon keresztül a kifelé is vérzések keletkeznek.

Elpusztult baglyok a University of California állatorvosi tanszékén
photo_camera Elpusztult baglyok a University of California állatorvosi tanszékén Fotó: http://www.vetmed.ucdavis.edu

Egyszóval a ragadozó madarak elvéreztek. Jack Dumbacher, az egyetem ornitológiai tanszékének vezetője szerint a legnagyobb baj a fűfarmerek szakértelemhiánya, valamint az, hogy az említett három megyében hiányos a szabályozás és az ellenőrzés is. Így a jövőben javasolni fogják mindkettő szigorítását a baglyok védelmében.