Óriási magyar siker Melbourne-ben: Fucsovics Márton legyőzte a 13. kiemelt Sam Querrey-t, Babos Tímea női párosban továbbjutott

2018.01.18. · gazdaság

Fucsovics Márton szerdán óriási meglepetésre legyőzte a világranglistán 13. helyén kiemelt amerikai Sam Querrey-t az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen. A magyar teniszesző viszonylag simán, négy szettben, 6:4, 7:6, 4:6, 6:2 -re győzte le ellenfelét, és ezzel az utóbbi idők legnagyobb magyar teniszsikerét könyvelheti el. Fucsovics következő ellenfele az argentin Nicolás Kicker lesz, aki ellen a magyar teniszesző korábban már nyert mérkőzést.

Fucsovics Márton Melbourne-ben január 18-án, Sam Querrey legyőzése után
photo_camera Fucsovics Márton Melbourne-ben január 18-án, Sam Querrey legyőzése után Fotó: GREG WOOD/AFP

Párosban Fucsovics a japán Nisioka Josihito oldalán lépett pályára az ausztráliai tornán, de a legendás amerikai Bryan testvérpárral nem bírtak. Az első körben búcsúzó páros fejenként közel két millió forintban részesül. A tavalyi évhez képest a páros verseny győztese közel 8 százalékkal, amíg a vegyespáros győztese 16 százalékkal kapnak több pénzt.

A legjobb magyar női teniszező, Babos Tímea női párosban, a szerb-bosnyák származású, francia Kristina Mladenovic oldalán szintén sikert aratott, miután csütörtök hajnalban 7:5, 6:3-ra legyőzték a Natela Dzalamidze–Xenia Knoll orosz-svájci párost.

Babos Tímea Melbourne-ben
photo_camera Babos Tímea Melbourne-ben Fotó: SAEED KHAN/AFP

Magyar siker magyar siker hátán

A 2017-es Austral Openen egyéniben a magyar versenyzőknek nem termett sok babér Ausztráliában, de idén a főtáblás indulók közül Babos és Fucsovics is sikeresen vette az első akadályt. Viszont a második körben a világranglistán 51. helyezett magyar női versenyző már nem bírt a 39. helyen rangsorolt spanyol Carla Suárez Navarroval, így egyesben búcsúzott. Az egyéni küzdelmekben elért eredményei után így Babos közel 20 millió forinttal gazdagodott.

Jó hír, hogy a páros versenyeken minden győzelem után több pénz jár a versenyzőnek. Magyar szempontból ez kiemelten fontos, hiszen ha Babos meg tudja ismételni tavalyi remek szereplését (párosban nyolcaddöntő, vegyespárosban negyeddöntő) akkor 14 millió forinttal gazdagodhat.

Az Australian Openen az összdíjazás eléri a torna történetében rekordnak számító 55 millió ausztrál dollárt (több mint 11,1 milliárd forint). Ez 10 %-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. 2017-ben a négy Grand Slam-torna közül (Australian Open - Melbourne, Roland Garros - Párizs, Wimbledon - London, US Open - New York) az amerikai torna összdíjazása volt a legmagasabb, több mint 50 millió amerikai dollárral, azaz több mint 13 milliárd forinttal.

Az összehasonlítást némileg megnehezíti, hogy a négy torna díjazása nem azonos pénznemben történik (ausztrál dollár, euró, angol font és amerikai dollár), de ha az amerikai dollár elmúlt éves átlagértékével számolunk, akkor - mint az a lenti ábrán is látható - jól kirajzolódik a különbség. Az Australian Open idei növekedésének köszönhetően meg tudja előzni az európai tornák tavalyi díjazását, habár az gyanítható, hogy a 2018-as esztendőben ezek a tornák is növelni fogják pénzdíjaikat.

Idén az egyéni, a páros és a vegyespáros döntők résztvevői is magasabb pénzdíjban részesülnek, mint 2017-ben. Ugyanakkor míg tavaly az egyéni versenyzők minden egyes győzelem után nagyobb pénzdíjat vihettek haza, mint 2016-ban, idén a negyeddöntőben búcsúzók díjai nem növekednek, sőt az elődöntő vesztesei 2 százalékkal kevesebbet is kapnak. Persze a 880 ezer ausztrál dollár (közel 180 millió forint) még így is szép összegnek mondható.

Az arányokat tekintve 20 százalékkal vihet több pénzt haza az, aki már a főtábla első körében búcsúra kényszerül – a tavalyi 50 000 ausztrál dollár helyett most 60 ezret (közel 12 millió forint). A győzelemért járó díj emelkedett összegszerűen a legjobban, az idei győztes 300 ezer dollárral vihet többet haza, mint a tavalyi legjobb, összesen 4 millió ausztrál dollárt, több mint 800 millió forintot.

2017-ben a torna mérkőzéseit körülbelül 720 ezren nézték meg a helyszínen. A televízió képernyői előtt is kiemelkedő nézettséget produkált a tavalyi ausztrál torna. A férfi egyes döntő, amita svájci Roger Federer és a spanyol Rafael Nadal vívott, több mint 900 millió háztartásba jutott el. Az USA-ban az elmúlt 13 év legnézettebb Australian Open döntője volt a tavalyi, amit az ESPN közvetített (1,13 milliós átlagnézőszám), míg Európában az Eurosportnak minden idők legnézettebb teniszmérkőzését hozta a tavalyi férfi egyes döntő.

A női döntő testvérküzdelmét, amely végül Serena Williams győzelmét hozta, az Egyesült Államokban átlagosan több mint 950 ezren nézték, amíg Ausztráliában a nézettség meghaladta a 2,4 milliót.