Volt teslás dobta piacra a másnaposság elleni csodaszert

2018.01.30. · tudomány

Közismert, hogy berúgni bárki tud, a kijózanodás viszont komolyabb –természettudományos – tudást, valamint rutint igényel.

A lerészegedés oka az etanol (más néven: etil-alkohol), amely a gyomron keresztül felszívódva, a véráramból jut az agysejtekig. Az ott kifejtett hatásának lényege, hogy zavart kelt a neuronok közötti információáramlásban, a receptorok szokásos ingerületfelvételi, -leadási és -továbbítási menetében. Nagyobb dózis esetén kvázi idegméregként, közvetlenül mérgezheti az agy sejtállományát is. Az eképpen bénított központi idegrendszer csak lassan képes visszarendeződni józan hétköznapi állapotába.

A másnaposság nem csupán ez, hanem a bevitt alkoholos folyadékok mibenlététől függően egyénenként is változó, de a gyengeséget, a fejfájást, a gyomorbántalmakat, a hányingert, a puffadást, a hideg verejtékezést, az alacsony vérnyomást, a kiszáradást és az általános rossz közérzetet mindenképp tartalmazó tünetegyüttes. Merthogy az alkohol nemcsak a fejet, hanem szinte a teljes szervezetet támadja.

A nagyivók nemzedékek során át felhalmozott tapasztalattömege könyvtárnyira rúg, ám a mértékletességen kívül sokáig nem létezett univerzális gyógyír. Mígnem hat évvel ezelőtt a Journal of Neurosiences jelentős nemzetközi visszhangot keltő tanulmányt közölt a japán mazsolafa (Hovenia dulcis) egyik kínai fajtájából kinyert vegyület meglepő tulajdonságairól. A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használt másnaposság elleni csodaszer a fa kérgéből főzött tea. Nem véletlen, hogy a főzet aktív hatóanyagának hatásmechanizmusát a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) kínai származású farmakológus professzora, Jing Liang tárta fel. A szóban forgó összetevő, a dihidro-myricetin (DHM) ugyanis laborkörülmények között is bizonyított.

A japán mazsolafa-tea és a dihidro-myricetin képlete
photo_camera A japán mazsolafa-tea alapanyaga és a dihidro-myricetin képlete Fotó: morningrecovery.com

A flavonoidok családjába tartozó vegyületről patkánykísérletek során bizonyították, hogy képes ellensúlyozni az akut alkoholmérgezést, csillapítja az elvonási tüneteket és a megelőzésre is alkalmas. A 2012 januárjában publikált eredmények azt mutatták, hogy a DHM kiválóan csökkentette az alkoholfogyasztás mértékét olyan patkányoknál, amelyek a kísérlet során dönthettek arról, hogy mennyit isznak.

Liang és kutatócsoportja akkor azt is leírta, hogy a vegyület éppen azon a receptoron fejti ki hatását, amelyet az etanol leginkábbb támad. A DHM sejtszinten semlegesíti (szakszóval: antagonizálja) az alkohol akut hatását. A tanulmány ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szer felelőtlen használata akár súlyosbíthatja is az alkoholproblémák kialakulását, mivel nagyobb mértékű fogyasztást tesz lehetővé. A toxikológusok és addiktológusok mellett a piálást tudományos eltökéltséggel művelők táborát is lázba hozó eredmények bejelentése után a kutatók csendben dolgoztak tovább, másnaposság elleni gyógyszerről vagy egyéb termékről legfeljebb szakmai körökben esett szó.

Mígnem a Faceebook, az Uber, majd a Tesla fejlesztőcsapatában is dolgozó, saját bevallása szerint rendszeresen másnapos Sisun Lee a farmakológus professzorasszonnyal közösen tavaly céget nem alapított. A vállalkozás terméke a jellemzően reggel beütő másnaposságra utaló márkanevű Morning Recovery, amely a DHM mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A gyógyitalt már az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) is engedélyezte.

A Business Insider tavaly őszi beszámolója szerint az indulást követő három hónap alatt 1 millió dolláros bevételt beszedő startup Donald Trump patrióta gazdaságpolitikai víziói miatt kis híján ellehetetlenült, de végül a gyártás egy része maradhatott a mazsolafa-termőhelyként is szolgáló Dél-Koreában. A felhasználási javaslat szerint a decinként 5 dollárért mért berúgástalanító folyadékot célszerű az alkoholizálás után bevinni a szervezetbe, a sorrendet felcserélve ugyanis a mámor is elmarad.