Gigantikus higanybomba ketyeg az olvadó permafrosztban

15 millió liter higanyt tárol az északi félteke mintegy 22,79 millió négyzetkilométernyi területű permafrosztja – olvasható a Geophysical Research Letters hasábjain megjelent friss tanulmányban. A nemzetközi geológuscsapat kutatási beszámolja szerint az előrejelzett globális hőmérséklet-emelkedés nem csupán több milliárd tonnányi széndioxidot, metánt és rég elveszett bakteriális kórokozót szabadíthat ki a fagyott talajból, de a jelenleginél kétszer nagyobb mennyiségű higannyal is mérgezheti a felszíni élővilágot. A folyékony nehézfém az élelmiszerláncba kerülve komoly toxikológiai vesztélyt jelent.

A kutatók tucatnyi talajminta elemzése és a permafroszt higanytartalmának megállapítása után becsülték meg a készletek nagyságát. A globális előrejelzések szerint 2100-ig bekövetkező 3-5 Celsius-fokos melegedés a fagyott talajok 30-40 százalékát is felolvaszthatja.

Már rég kihalt, mégis védetté nyilvánítanák a mamutot

Jobb későn, mint soha: igaz, hogy tízezer éve egyetlen példány sem él a Földön, mégis jogi védettséget kaphat a mamut. A cél az elefántok védelme, a legálisan árusítható mamutagyar helyett ugyanis az orvvadászok gyakran valódi elefántcsontot árusítanak, ennek pedig évente körülbelül harmincezer állat esik áldozatul.