Gigantikus higanybomba ketyeg az olvadó permafrosztban

15 millió liter higanyt tárol az északi félteke mintegy 22,79 millió négyzetkilométernyi területű permafrosztja – olvasható a Geophysical Research Letters hasábjain megjelent friss tanulmányban. A nemzetközi geológuscsapat kutatási beszámolja szerint az előrejelzett globális hőmérséklet-emelkedés nem csupán több milliárd tonnányi széndioxidot, metánt és rég elveszett bakteriális kórokozót szabadíthat ki a fagyott talajból, de a jelenleginél kétszer nagyobb mennyiségű higannyal is mérgezheti a felszíni élővilágot. A folyékony nehézfém az élelmiszerláncba kerülve komoly toxikológiai vesztélyt jelent.

A kutatók tucatnyi talajminta elemzése és a permafroszt higanytartalmának megállapítása után becsülték meg a készletek nagyságát. A globális előrejelzések szerint 2100-ig bekövetkező 3-5 Celsius-fokos melegedés a fagyott talajok 30-40 százalékát is felolvaszthatja.

Megvan a legősibb múmiák receptje

Korábban úgy hitték, hogy a legrégebbi múmiák csak kiszáradtak a napon, most kiderült, hogy ugyanazt a balzsamot alkalmazták 5600 évvel ezelőtt, mint amilyennel a híres múmiákat, így például Tutanhamon testét kezelték bő háromezer évvel később.