Még az Ethereum alapítója is óva int a kriptovaluta-befektetésektől

A múlt héten a Qubit szoftvermérnök és közgazdász szakértői óvtak a kriptovalutás, illetve a bitcoinbefektetésektől, most nem más, mint az Ethereum alapítója kongatta meg a vészharangot.

Az oroszországi születésű Vitalik Buterin, aki nemrég töltötte be a 24 évet, szombaton a Twitteren fejtette ki: a kriptovaluták még feltörekvő pénzügyi eszköznek minősülnek. Hipervolatilisek, bármelyik pillanatban hirtelen zuhanásnak indulhatnak, és „a nullához közelíthet az értékük”. 

Vitalik ButerinFotó: AFP / John Phillips

Ne fektessünk tehát többet ezekbe, mint amennyit még biztonsággal elveszíthetünk; még mindig a hagyományos megtakarítási formákban érdemes gondolkodni – tanácsolta Buterin.

A Bitcoin a múlt hét vége felé küzdötte vissza magát 10 ezer dollárig, az után, hogy az előző héten hatezer dollár alá csökkent az árfolyama, és amerikai nagybankok betiltották ügyfeleik számára a hitelkártyás kriptovaluta-vásárlásokat. A kriptovaluták piacán február elején egyetlen nap alatt 100 milliárd dolláros értékcsökkenés következett be, ami jól illusztrálja a befektetési eszköz volatilitását.

Visszaéltek a nevével

Az ifjú Buterin egyike azoknak a hírességeknek, akiknek kamu fiókot hoztak létre a Twitteren. Az ál-Buterint aztán arra használták, hogy kétséges kimenetelű kripto-befektetéseket ajánlgasson. Az ehhez hasonló kamuprofilok gyakran arra kérik a naiv ügyfeleket, hogy küldjenek egy kis kriptovalutát, cserébe sokkal többet kapnak vissza.

Az Ethereum alapítója a napokban arra is figyelmeztette a felhasználókat, hogy ne bízzanak senkiben, aki pénzt kér vagy ajánl fel a Twitteren.

Korábban Elon Musk Tesla- és SpaceX-alapító nevével is visszaéltek a Twitteren, sőt még J. Christopher Giancarlót, az opciós részvénypiacokat szabályozó amerikai testület elnökét sem kímélték a csalók.


Fűt-fát ígért a kampányban, de valóban környezetbarátabb és zöldebb lesz Budapest Karácsony Gergely alatt?

Még hivatalba sem lépett Budapest új főpolgármestere, legfontosabb kampányígéretei közül már kettő is veszélybe került. Úgy tűnik, a dugódíjat nem lesz olyan egyszerű bevezetni, mint elsőre tűnt, a Liget projekt építkezéseinek leállítása pedig elvben jól hangzott ugyan, de a gyakorlatban kivitelezhetetlennek bizonyulhat. Mit ígért Karácsony a kampányban, és mit sikerül vajon betartani?

A klímakatasztrófa is egy biznisz, ami tökéletesen illeszkedik a kapitalizmus logikájába

Azzal, hogy az éghajlatváltozás kiváltóiként az államközi testületek és a média is következetesen az emberiség egészére mutogat, nemcsak a valódi felelősök ússzák meg, hanem a hatékony óvintézkedések is elmaradnak. Minél súlyosabb a klímaválság, annál inkább megéri a klímakatasztrófába befektetni – állítják magyar és külföldi ökofilozófusok.