Már 8000 dollár alatt a bitcoin, három nagy bank letiltotta a hitelkártyás kriptovaluta-vásárlást

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Három nagy amerikai bank – a Bank of America, a JPMorgan Chase és a Citibank Group – megerősítette: nem engedélyezi, hogy az általuk kibocsátott hitelkártyákkal az ügyfelek kriptovalutát vegyenek.

A JPMorgannél szombaton rendelték el a tilalmat azzal az indoklással, hogy nem akarják vállalni a tranzakciókkal járó hitelkockázatot. A Bank of America már pénteken elkezdte visszautasítani a bitcoinnal és más kriptovalutákkal kezdeményezett tranzakciókat. Az új szabály az összes céges és magánhitelkártyára vonatkozik, a sima bankkártyákra (debit card) azonban nem.

A Citigroup péntek este közölte, hogy leállítja a hitelkártyáin keresztül történő kriptovaluta-bevásárlásokat, de hozzátette: a bank újra és újra felülvizsgálja az intézkedést a kriptovaluta-piaci események függvényében. Kisebb bankok már korábban letiltották a kriptovalutás vásárlásokat.

A hitelezők számára érthetően nagy rizikót jelentenek adósaik kriptovaluta-befektetései. De biztonsági kockázatot is felvet, ha egy hitelkártya illetéktelen kézbe kerül, és a tolvaj vagy csaló kriptokincset vásárol vele. Emellett a bankokat a szabályozók arra kötelezik, hogy folyamatosan figyeljék a tranzakciókat a pénzmosás jeleit keresve, és ez is sokkal nehezebb, ha dollárok helyett digitális pénz sorsát kell nyomon követni.

Átlépte a lélektani határt lefelé

A kriptovaluták zászlóshajója, a bitcoin ingadozását alig lehet szemmel követni.

November végén megírtuk, amikor a bitocin árfolyama elképesztő hajrá után (tavaly januárban még ezret ért!) átlépte a 10 ezer dollárt. Tavaly december közepén már a 20 ezer dollárt súrolta 1 bitcoin értéke, majd karácsony előtt hirtelen nagyot zuhanva 13 ezer dollár körül állt be.

Grafika: Coindesk

Január első felében a bitcoin ismét folyamatosan veszített értékéből: 17-én 10 ezer dollár alá esett az árfolyam, de onnan még visszamászott, majd a hónap hátralévő részében maradt a 10-12 ezer dollár közötti szint. A múlt héten ez erősen megváltozott, a bitcoin árfolyama stabilan csökkenni kezdett, és múlt pénteken 8 ezer dollár alatt is járt.

Grafika: Coindesk

Ma 8186 dolláron nyitott a bitcoin, és jelen pillanatban 7541 dollárt ér. Az elmúlt 24 óra árfolyammozgása eddig így fest:

Grafika: Coindesk

December 18-a óta tehát a bitcoin értékének több mint a felét elveszítette, miközben mintha kissé politikailag is szorulna körülötte a hurok: egyre valószínűbb, hogy a szabályozók világszerte véget vetnek a bitcoin aranykorának, sokan ármanipulációról beszélnek, sőt már a Facebook sem kér a kriptovaluta-hirdetésekből.

A hitelkártyás vásárlások letiltása tovább növelheti a nyomást, mivel a lelkes befektetőknek így nyilván nehezebb lesz bevásárolni a szívüknek kedves kriptovalutából.