A tengeri halkrízisre is megoldást nyújthat a tudományos gasztroforradalom új kedvence, a medúzachips

2018.02.21. · tudomány

Az ázsiai konyhának már évszázadok óta kihagyhatatlan fogása a medúza, de az elmúlt évben több európai honosítási kísérletről is beszámoltak. Egy dán tudóscsoport például a hagyományos ázsiai medúzafeldolgozás módszerének egyszerűsítésén dolgozott. Míg keleten só és alumínium-kálium-szulfát vegyületében marinálják hetekig a medúzák ernyőjét, addig a dánok egy olyan módra bukkantak, amellyel néhány nap alatt el lehet érni a kívánt állagot.

„Amikor megkóstoltam a medúzát, meg akartam érteni, hogyan változik át lágy zseléből ropogós étellé” – mondta Mathias P. Clausen, az Odense városában található Dél-dániai Egyetem posztdoktori kutatója, aki biofizikus és biokémikus kollégáival eredt annak a nyomába, hogy hogyan változik a medúzák állaga az élelmiszer-feldolgozás során.

A Biophysical Society nevű tudományos társaság San Fransiscóban tartott éves gyűlésén bemutatott tanulmány szerint még mindig keveset lehet tudni a medúzák szervezetének molekuláris struktúrájáról, de kétfoton-mikroszkópia segítségével megfigyelték, hogy az ernyőjükben található filamentumok etanol hatására úgy változnak át, hogy ropogóssá válik tőle a test.

photo_camera Fotó: Dél-dániai Egyetem

De nem csak túl sok szabadidővel rendelkező biológusok mókájáról van itt szó. Egy 2013-as ENSZ-jelentés szerint a túlhalászás következtében a tengerekben (például a Földközi- és a Fekete-tengerben) számszerű fölénybe kerülő medúzák még tovább mélyíthetik a halkrízist, mivel egyre bátrabban táplálkozhatnak halikrákkal. A klímaváltozás is a medúzáknak kedvez, a globális felmelegedés ugyanis segíti a trópusi szélességeken elterjedő fajok feléledését. Így még az ENSZ is azt javasolja, hogy itt az idő felhasználni a medúzákat ételek és gyógyszerek készítésére.

A dánok által tökéletesített, uborkaszerű állagú medúzaernyőből vékonyra szelt ropogtatnivaló ráadásul tápanyagokban (például B12-vitaminban, magnéziumban és vasban) is gazdag, és ha ez nem lenne elég, kalóriaszegény is. A chips ízvilága a medúza testének viszonylag semleges íze miatt szabadon alakítható, a tavaly júliusban tartott első próbálkozások idején például uborkás ginbe áztatva készítettek el egy adagot.