Ész Ventura: Csak a lukakat figyeljék, mert csalok!

12. feladvány: Paradox Q-parketták

Korábban már rengeteg szép javaslatot kaptunk arra, hogy miként lehetne a qubit betűivel parkettázni a szerkesztőséget, végül mégis úgy döntöttünk, hogy inkább csak nagy Q-betűket fogunk használni. Azonban, hogy mégse legyen olyan unalmas, a Q-betűt felvágtuk darabokra, a szép színes tervet pedig elküldtük a kivitelezőnek. Az alábbi ábrán látható, hogy milyen mintázatra gondoltunk.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Adódott azonban egy kis félreértés. A kivitelező azt gondolta, hogy csak a színes elemekre van szükség, és a Q betű közepén lévő sötétszürke kis álló téglalapot luknak szántuk, ezért olyan parkettakészletet gyártatott le, amiből ez az elem hiányzott. Szerencsére azonban megoldottuk a problémát, a parkettaelemek alább látható átrendezésével ugyanis minden Q betűből el tudtuk tüntetni a középső lyukat, és így még az anyagon is spóroltunk! Hogyan lehetséges ez?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézség:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldáshoz részletes indoklást kérünk mellékelni ábrával együtt! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára (aki nem kíván ott szerepelni, kérjük, jelezze). A mail subjectjébe kérjük feltüntetni, hogy megoldás, illetve sorszámmal, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: március 1. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, bűvész